projecten

i. zoekt een boek.

Vroeger. Lezen dat ik deed, man. Iedere week minstens twee boeken, als kind zelfs ongeveer een boek per dag. Maar het lijkt de laatste jaren alsof ik er gewoon niet meer aan toe kom. I blame the child, en het feit dat ik in mijn huidige job 24 uur per week moet werken en dus nauwelijks vrije tijd overheb. Er is ook altijd wel iets te doen, te lezen op het internet, te zien op de lichtbak,…Dus lees ik de laatste jaren enkel nog in de vakantie. Droevig, dat is het.

In januari heb ik een boek gelezen, echter. Ik was even verrast als u, jazeker. Ook februari heeft al een boek gehad, dat nu zowat uit is. Een aanrader, alweer, net als dat van januari. En nu zoek ik een boek voor maart. Want dat is mijn voornemen: ik ga elke maand een boek lezen vanaf nu.

Ik ben er nu ongeveer uit wat het moet zijn, mijn maandelijkse boek, en u mag mij helpen:
– niet te dik, want dan geraak ik ontmoedigd, en het boek moet op mijn nachtlampje kunnen liggen ook.
– in het Nederlands of het Engels. Mijn Frans is niet goed genoeg om vlot te lezen. Ik lees bij voorkeur geen vertaalde dingen, maar als het een goeie vertaling is, dan wil ik wel een uitzondering maken.
– geen echte chicklit. Ik lees wel chicklit, maar dan in het bad of aan het zwembad en meestal in zowat één ruk. Verhalen over de lifde mogen wel, natuurlijk.
– niet te ingewikkeld, want ik lees dus enkel in het laatste kwartier tot half uur voor ik ga slapen, en dan ben ik moe en dan wil ik onmiddellijk weer in het verhaal zitten zonder keihard na te moeten denken.

Dus: gilt u maar in de commentaren!

53 thoughts on “i. zoekt een boek.

  1. Heel herkenbaar, en ik heb geen kind, niet meteen een tip, maar wel een vraagje: hoe was het februariboek?

    Maar ik ga wel eens denken wat ik goed vond, misschien laat het feest beginnen van die Italiaan (ik kan het je zelfs lenen)

  2. Ik lees momenteel “Mijn ontmantelde wereld” van Dimitri Bontenakel. Af en toe een kwartier/halfuurtje tussendoor. Leest heel vlot. Als je Haddon kon appreciëren, zal je dit ook een fijn boek vinden.

  3. Het leven van Pi, van Yann Martell: vele laagjes maar toch luchtig om lezen.

  4. Mag het ook een bleitboek zijn? Of slaapt ge dan niet goed? “Komt een vrouw bij de dokter.” van Kluun?
    En Chocolat van Joanne Harris (van de film) is ook keischoon.

  5. 1. Dat andere van Haddon is ‘a spot of bother’ en is inderdaad heel goed.
    2.Zeer veel van de boeken van Nick Hornby zijn ook goed (vooral ‘a long way down’ en ‘how to be good’).
    3. Boeken van Alain De Botton (vooral zijn oudere die nog fictie waren met zijn eerste ‘essays in love’ op kop.De liefde filosofisch bekeken en dat bovendien op een grappige manier. Hetzelfde geldt voor zijn tweede ‘the romantic movement’)
    4. ‘Anthropology and 100 other stories van dan rhodes: geweldig boekje met 101 verhaaltjes telkens van 101 woorden, allemaal over de liefde, soms luchtig, soms grappig, soms droef, bijna alle 101 geweldig.
    5. Iets totaal anders: de ‘Sara Linton’-reeks van Karin Slaughter, misdaadverhalen die lezen als een trein (de laatste 2 van de 6 of 7 zijn wel minder goed).
    6. De laatste van Verhulst, de intrede van Christus in Brussel, vond ik wel ok.
    7. En ‘het diner’ is inderdaad ook een goed boek.
    8. Nostalgisch worden en ‘Kartonnen Dozen’ van Tom Lanoye lezen of herlezen.
    9. Naar het schijnt is ‘we need to talk about kevin’ heel goed, maar dat moet ik zelf nog lezen.

  6. Bonita Avenue – Peter Buwalda.

    en als je die nog niet gelezen hebt: 100 jaar eenzaamheid – G.G. Marquez

  7. “Extremely loud and incredibly close” – Jonathan Safran Foer

    “Kafka on the shore” – Haruki Murakami

    “Vroeger is een ander land” – Catherine Vuylsteke

    Doen! Allemaal! Echt waar!
    🙂

  8. Ha, muy interessante! Ik heb me ook zo ongeveer voorgenomen om elke maand een boek te lezen en ik dacht aan mijn lezers dus ongeveer dezelfde vraag te stellen. Maar ik ga dus gewoon de reacties hier lezen!

  9. – extreem luid en ongelofelijk dichtbij / J.S. Foer
    – We need to talk about Kevin / Shriver
    – De engelenmaker / Stefan Brijs

  10. ik zit hier ook met pen en papier voor de tips op te schrijven. Ik lees op de trein en wist ook niet meer wat! Bedankt

  11. De geneesheer ven Zaragoza van Noah Gordon.Het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb!!!

  12. 1) Roald Dahl-boeken lezen of herlezen
    2) Ik ontdekte Toon Tellegen: zulke mooie verhalen over dieren. In hele korte stukjes. Eenvoudig geschreven. Poëtisch en om over na te denken. Ik lees ze met de glimlach.
    3) Niccolò Ammaniti
    4) Arthur Japin
    5) Mario Vargas Llosa: Het ongrijpbare meisje
    6) Mikkel Birkegaard: Libri di Luca
    7) Markus Zusak: De boekendief
    8) Tamara McKinley
    9) Arnaldur Indridason
    10) Sally Gardner: Ik, Coriander (jeugdboek)

    En dan nog een tip: de facebookpagina van iedereenleest. Ontzettend veel tips!

  13. wat mij betreft: NIET de honderjarige man die uit het raam klom en verdween. Ik heb het weggelegd. heb het volgehouden tot iets na de helft. ik vond er niks aan.

  14. Als het triest én rauw mag zijn, “Tonio” van A.F. Th. van der Heijden. Een boek waar ik ,als moeder van een verongelukte zoon, veel herkenning en troost in vond.

  15. – Sprakeloos (Tom Lanoye)
    – Vrijheid (Jonathan Franzen)
    – The art of fielding (Chad Harbach)
    – Vergeef me (Wally Lamb)

    Stuk voor stuk zeer de moeite!

  16. Inderdaad: ‘We Need To Talk About Kevin’ Lionel Shriver! En ook ‘The White Tiger’ Aravind Adiga en de Millennium Trilogy van Stieg Larsson. Toffe tips, er staan er een aantal op mijn lijstje.

  17. inderdaad “sprakeloos” van Tom Lanoye is een van de beste boeken die ik de laatste tijd gelezen heb( maar ik lees niet zoveel buiten de wekelijkse blaadjes) soms zo herkenbaar… Heb soms echt, echt gelachen en soms is het ook droevig. Heb het ook liggen dus kom maar af of zal ik het meebrengen ?

  18. ‘Trumpet’ van Jackie Kay, ‘Popcorn’ van Ben Elton, ‘Vernon God Little’ van DBC Pierre, ‘On beauty’ van Zadie Smith. Ik zou ze zo herlezen (mocht ik de tijd vinden)!

  19. Leuke tips hier (las ook The curious incident… van Haddon en vond dat een heel goed boek). Ik maak een lijstje want ook ik ben onlangs opnieuw aan het lezen geslagen, ook al is het niet evident, met een drukke 3-jarige en 10-maander! Maar! Wat ik nu onlangs ontdekt heb: het audio-boek!!! Ik zit elke dag een uur in de auto naar het werk en dat is werkelijk ideaal om naar een boek te luisteren. Ik luister nu naar “The Girl with the Dragon Tattoo” van Stieg Larsson en ben verslaafd. Verlang zelfs om met de auto te gaan rijden nu!
    Sinds ik de iPad heb, koop ik meer boeken (iBooks en e-boek.org) om ‘s avonds in bed te lezen. Mijn aanraders: We need to talk about Kevin van Lionel Shriver, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, Before I go to sleep van SJ Watson. Meer heb ik dit jaar nog niet kunnen lezen!

  20. Het diner & Zomerhuis met zwembad van Herman Koch

    Alsof het voorbij is – Julian Barnes

  21. Schrijf u in op Goodreads en word vriendjes met Lilith :). Dat is waar IK de mosterd haal. PS/ I blame the Child ook, hierzo. Maar eigenlijk moet ik meer de “verstand-op-nul-tv-programma’s” de schuld geven, want dat is toch zoveel gemakkelijker als je zo moe bent dat je je eigen naam niet meer weet :-S.

  22. “The Brooklyn Follies” van Paul Auster! De ultieme ontroerende tragi-komedie mét diepgang.

  23. – The post-birthday world (Shriver) *
    – So much for that (Shriver)
    – Een hart van steen (Dorrestein)
    – Noah Barleywater runs away (Boyne)
    – Mister Pip (Jones)
    – Pharmakon (Wittenborn) *
    – Joe Speedboat (Wieringa) *
    – Not a star (Hornby) *

    En eigenlijk nog meer.

    Die met *, die vooral. Als ge korte inhouden ofzo wilt, mail maar. Echt, ik doe niets liever dan mensen boeken aanraden.

  24. Of wacht!

    Skippy dies, van Murray, of alles van David Nicholls, of Revolutionary Road van Yates, of wat boeken van Marianne Fredriksson, of…

    Weetgewat komt eens langs – ‘t is wel in Leuven.

  25. ‘De engelenmaker’ en ‘Post voor mevrouw Bromley’ allebei van Stefan Brijs, of ‘Rood weeskind’ van Begga Dom (op mijn blog vind je meer over dit boek, eigenlijk is het voor jongeren, maar ik heb er zals volwassene ook heel erg van genoten)

  26. Room – Emma Donoghue
    Toen God een konijn was – Sarah Winman
    Familieportret – Jenna Blum (wel wat dikker, maar verslavend goed)
    De Hongerspelen – S Collins

  27. Ik ging eens op mijn “leesgeschiedenis” van de bib kijken, maar helaas, door verandering van software staan daar alleen nog de twee laatste weken op. En laat die nu net een beetje tegengevallen zijn…
    Zo maar proberen dan : Een jaar als geen ander en De verloofde van Sado van Amélie Nothomb (wel vertaald, maar mijn frans is ook niet goed genoeg om de finesses mee te hebben anders), De eenzaamheid der priemgetallen (schrijver ontsnapt mij). Ook Kruisweg van Diane Broeckhoven vond ik de moeite, en ongeveer alles van Meir Shalev. Zijn spielereitjes met taal vind ik onnavolgbaar.

  28. De boekendokter raadde mij Godenslaap van Erwin Mortier aan. Dat gaat een klassieker worden, zeg dat ik het u gezegd heb!

  29. Een paar vrienden blijven maar doordraven over The Hunger Games (trilogie). ‘k Moet er zelf ook nog aan beginnen.
    Onlangs nog Blue Monday gelezen van Nikki French. Ondanks dat het redelijk ongeloofwaardig was, heb ik er eigenlijk wel van genoten. En ‘t heeft best wel een sterk einde.
    Nu ben ik nog wat Sherlock Holmes verhalen aan’t lezen, naar aanleiding van de BBC serie.

  30. The Hunger games en de twee andere delen werden hier verslonden op enkele dagen tijd, zowel door mij als door de twee oudste zonen (12 en 14). Ik heb mij wel voorgenomen om ooit eens de originele versie te lezen, maar ik wilde het verhaal kennen voor ik meegesleept word naar de film. Komt ergens in maart in de zalen.

  31. De affaire Koerilov, van Irène Némirovsky.Niet al te dik, leest heel vlot en speelt zich af in het tsaristische Rusland in het begin van de 20ste eeuw. Voor de niet-vertaalde boeken, zoals al eerder vermeld, de boeken van Arthur Japin. Ook “Knielen op een bed violen” van Siebelinck is de moeite waard.

  32. De Heining, van Jan Van Loy is ook snel uit, gaat over een gated community. “I.M.” van Connie Palmen vond ik prachtig, net als De Vriendschap. “De reünie” van Simone Van der Vlugt, psychologische thriller. Bijna alles van Hella Haasse.

    “Paula” van Isabel Allende is heel aangrijpend. Iets exotischer: “The in-between world of Vikram Lall” van MG Vassanji, over een Indische familie in Kenya. Of “De dwerg in het bordeel”, van Carl-Johan Vallgren (dooltocht door 19e eeuws Europa).

  33. ik heb mij ziek gelachen met een spot of bother van m. haddon. als ge zegt ‘geen echte chicklit’, dan denk ik spontaan aan one day (nicholls), high fidelity van nick hornby en the love hexagon van william sutcliffe

  34. Hier al aangehaald, maar echt goed: One Day (David Nicholls), High Fidelity en How to Be Good (beiden Nick Hornby).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *