Misschien dat ik nog iets inhoudelijks schrijf ook, maar nu ben ik vooral kwaad. Pardon.
Hé, u daar met uw smartphone op twitter en facebook. U met uw iPad vol meningen en tijd om die online te verkondigen, tijdens en buiten de werkuren. U bent het die in de gazet van vandaag staat onder het kopje dat de Vlaming de staking niet moet. Gezien?
Ja inderdaad. De burger, die is tegen de staking. U las het – u volgt uw actualiteit, nietwaar – overal, en u heeft uw meningen knikkend bevestigd gezien. Daar in uw aangenaam warme huis (de thermostaat springt aan een uurtje voor het opstaan, dan is de kilte zo fijn gebroken) tijdens uw ochtendkoffie. U, de burger, bent goed bezig.
U bent de burger, zo blijkt. Niet de mama van twee die slechts deeltijds gaat werken omdat één van de kinders vaak ziek is en opvang niet gemakkelijk is. Die heeft geen tijd en geen geld om online meningen te hebben.
U bent de burger. Niet die gast die in ploegen aan den band werkt en elke maand moet scharten om rond te komen. U bent de burger, niet die 15% van de Vlamingen onder de armoedegrens. En ook niet het grote aantal procenten dat daar net boven zit, en dat ploetert om te overleven.
En mijn god: wat is dat confronterend, dat u het bent. U bent mijn tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep en ik schaam mij diep over uw kortzichtigheid. Want de staking, het is een schande, zo hoor ik u roepen. Wij willen werken, wij nemen onze verantwoordelijkheid in tijden van crisis. Ik schaam mij diep, omdat u net geen verantwoordelijkheid neemt. U denkt aan uzelf, niet aan de anderen. En voor u luidruchtig protesteert: met anderen bedoel ik niet “mensen die het even goed hebben als u” maar mensen die het minder goed hebben dan u.
U hoeft van mij niet te staken. Dat doe ik tenandere ook niet, want het zijn examens. Dus gaat u vooral werken, als u dat wilt. Maar ik zou het bijzonder fijn vinden als u zou stoppen met clichématig te schelden op mensen die wel staken. Mensen die wel actie voeren. Omdat het water hen aan de lippen staat en de nieuwe veranderingen hen wanhopig maken. Want 30 januari is het verheffen van een stem, door een groep mensen die dat niet doet op forums en twitter en facebook. Probeer daar verdorie eens wat respect voor te hebben.
Ik las het ergens, en kan het niet beter verwoorden dan dit: De bovenkant van de middenklasse vecht met de onderkant er van. Ondertussen lachen zij die de crisis niet voelen met ons.
Voor de rest zijt ge heel flink, lieve burger. Met uw profielfoto’s van “Ik staak niet” (kijk eens, meester, hoe verantwoordelijk ik ben. Toe, geef mij een schouderklopje.) en uw gevatte sarcasme. Ik ben er zeker van dat uw baas u zeer dankbaar zal zijn.
Zij die staan voor géén verandering (toch niet voor hun doelgroep of leden…)ondanks het feit dat zowat iedereen ziet dat er iets (en liefst veel) moet gebeuren, gaan de boel” nog eens platleggen” zie…Goe bezig, het zal het vertrouwen in de Belgische ondernemers zeker opkrikken, veel tewerkstelling meebrengen en onze welvaart serieus vergroten. Vakbonden verwijten de werkgevers veel.Héél veel. Maar vakbonden nemen géén risisco’s. Ze kunnen zich steeds wegsteken achter: “we hebben geprobeerd, maar het kon niet, het mocht weer eens niet…” Werkgevers (lees: ondernemers) kunnen failliet gaan, tot hun laatste euro, tot in de bak,als misdadigers behandeld als het moet. Breek deze groep af, maak het voor hen nog meer onmogelijk en U , vakbond, bent binnenkort grotendeels overbodig – wegens geen loontrekkenden meer ! Tenzij om hun dop uit te betalen… (een gesyndiceerd kaderlid, bij een grote onderneming)
Sorry hoor, maar dit is dogmatische voorgekauwde prietpraat. Ikzelf sta als drie jaar op invaliditeit, en mijn inkomen is zo rond de 800 € , maar toch ben ik vierkant tegen deze staking. Ik voel mij absoluut niet verdedigd of vertegenwoordigd door de vakbond. Het valt me trouwens op dat ze ineens met allerlei grote principes op de proppen komen, zoals verdedigen van de welvaartsstaat, en van de vrije meningsuiting enz enz, gewoon omdat ze geen argumenten hebben om de staking te verdedigen. Gelul is het, van voor tot achter.
Morgen op hotel, 79 euro dokken om maandag toch maar op het werk te geraken om de deliberatie te kunnen bijwonen, zodat diegene die afstuderen bij ons op 1 februari kunnen gaan werken! Wat is dat hier eigenlijk over je verantwoordelijkheid niet nemen? Voor alle duidelijkheid: Niet op de kosten van het werk hoor!
schitterend stukje wat hier neergepend is. Maandag zal ik staken en wel om meerdere redenen. DAt er langer gewerkt moet worden daar kan niemand het oneens mee zijn, zelfs de vakbond begrijpt die. Het moet wel realistisch blijven. Een arbeider die van zijn 17 de aan het werk is, hoe gaat men die langer aan het werk houden als zijn rug om zeep is? Een postbode die jarenlang door weer en wind de post gaat beleveren? zelfde scenario. Waarom niet de personen langer laten werken die er geschikt voor zijn? Een verpleegkundigdige die dagelijks de zieken meerdere keren moet tillen? Hoe kan men zo een werknemers langer aan het werk houden als de fysiek niet meewil? De manier waarop dit meegedeeld is aan de werkende bevolking tart alle verbeelding. Het uithollen van de sociale zekerheid wordt constant aangekaart als reden waarom ons land in moeilijkheden is. Nergens wordt er melding gemaakt van de fiscale misbruiken gepleegd door multinationals, maar dat is een andere discussie. Belgie heeft het meeste slapende spaargeld in gans Europa. Waarom niet proberen om dat ‘wakker” te maken. Ik weet dat ik geen spaargeld heb net zoals het grootste gedeelte vh land. Vandaag ligt de indexering weer onder vuur, voor de zoveelste keer. volgens de werkgeversorganisatie”s moet er een indexsprong gemaakt kunnen worden en onze Kris Peeters, jawel dames en heren, die vindt dit een goed idee. Dat houdt in dat de lonen, de sociale uitkeringen, de pensioenen etc allemaal ook niet stijgen. Onze consumptieprijzen wel, die stijgen maar ons loon niet. Als vandaag de dag iemand ook maar een job krijgt is dit meestal onder intrim voorwaarde want een vast contract is te duur. Langs de andere kant is het dan wel mogelijk om een bedrijfswagen aan te kopen en er een fiscale aftrekpost van te maken. Tweeverdieners hebben moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen maar Guy Verhofstad kan wel historische panden opkopen, renoveren en er terwijl subsidies voor krijgen. Ik heb de wedde niet om op deze manier aan een woning te komen en ik denk het grootste gedeelte van het volk niet. De reden, dames en heren, waarom ik maandag staak is omdat ik het moe ben om deze onrechtvaardigheid aan te zien. Kotsmoe ben ik het om alweer eens te moeten aanzien dat er banken gered worden met mijn belastingsgeld terwijl dat besteed moet worden aan de dingen waarvoor het bestemd is. Staken is het enige middel wat ons nog ter beschikking staat en iedereen met een beetje gezond verstand zou maandag duidelijk moeten laten blijken aan de regering dat het op deze manier niet meer kan.
Eindelijk een stem die VOOR actie is en de echte profiteurs op hun nummer zet. Je weet wel, de zelfverklaarde “harde werkers”).
De staking is vooral de fout van de VanQuickenbornes en Vanackeres, van de Reynders en ongeveer alle europarlementariers. De fout van de mensen die vrachtschepen vol ons belastingsgeld doorsluizen aan bevriende privébedrijfjes van ministers. De fout van vriendjespolitiek en uitbuiters.
NEEN aan het profitariaat. Neen aan slavernij. Laat je niets wijsmaken, deze hele geschiedenis is enkel een middel om het volk tegen elkaar op te zetten teneinde grotere vetpotten te hebben.
Beste schrijver van reactie 68,
Hoi Thomas,
dank voor het beter verwoorden van wat ik zelf ook aanvoelde, maar waar ik niet precies de vinger op kon leggen. Ik heb, denk ik, alle andere reacties ook doorgenomen, maar jouw betoog was het enige dat zich vragen stelde bij de hele werking van wat ik maar even westers kapitalisme zal noemen. Ik ben het eens met je woorden. Vooral vanuit de humanistische benadering gesproken maakt het huidige systeem het verschrikkelijk lastig bepaalde menselijke waarden en talenten actief te blijven beleven, uitdiepen en ontwikkelen. Of het onmogelijk is, weet ik niet, maar het wordt wel lastig. En inderdaad, vanuit dat perspectief is een hogere dan wel lagere pensioenleeftijd slechts een variatie op hetzelfde problematische thema.
Maar let op. Daarmee wil ik overigens geenszins zeggen dat de vraag van de zin en onzin van deze staking irrelevant wordt. Maar ik ben erg blij in de honderd reacties iemand gelezen te hebben die een abstracter en zelfs utopisch niveau aannam. Ook al lost dat op dit moment niets op, ik denk dat het, tegelijk met de concrete acties en zorgen, misschien nog wel meer nodig is breder en overkoepelender te gaan denken. Veel meer dan vandaag zou politiek zich (ook) daar op moeten richten. We zitten gevangen in kortetermijnplannen en denkwijzes – en begrijp me niet verkeerd, uiteraard moet daar aandacht aan besteed worden – maar er zijn momenteel zo weinig stemmen die de vinger willen en kunnen leggen op het grotere geheel van problemen die er bestaan, op de terugkerende noten en ritmes die er echt zitten in de obstakels waar we als land, als burgers, maar ook wereldwijd keer op keer tegenaanlopen.
Predik ik daarmee de marxistische revolutie? Ik weet het niet, maar ik denk het niet. Als de man van reactie 76 ambitieus wil zijn, moet dat kunnen. Een systeem dat hem verhindert de dingen te doen die hem echt gelukkig maken, kan het ook niet zijn. Ik vraag me echter steeds ernstiger af of ambitie wel het ideaal van de huidige kapitalistische droom kan en mag inhouden. Werken is inderdaad een grondrecht. Maar het zou wereldwijd ook een grondrecht moeten zijn in menswaardige omstandigheden te leven. Ik ben er niet van overtuigd of dat te verenigen is met de agressie van kapitalisme, waar er weliswaar voldoening kan zijn voor ambitieuze mensen, maar dat ook – op humanistisch niveau, voor elke mens afzonderlijk, zoals nr. 68 al zei, maar zeker ook globaal, en dan denk ik aan vooral aan derdewereldlanden – echt grote problemen veroorzaakt.
Dus ja. Ik denk dat er echt heel ernstige debatten gevoerd zouden moeten worden in de nabije toekomst, tussen politici die we kiezen en het liefste, omdat het zo’n groot en nieuw onderwerp is, nog op een veel directere manier. Want voelen we dan niet allemaal vagelijk aan dat er iets begint te keren en dat niemand goed weet waar het gaat eindigen? Als het optrekken van de pensioenleeftijd en het verlengen van wachttijd voor jongeren een werkelijk stabiele en eenmalige maatregel zou zijn, zou er dan met zo’n paniek gestaakt worden? Of zouden er zo’n hevige reacties tegen staken komen? Onze stem – en die is er schijnbaar, blijkbaar hebben mensen wel degelijk een mening gezien het grote aantal reacties – verdient het zich verder te vormen, uit te kristalliseren, bij te schaven en in ernst bediscussieerd te worden. Wij, volwassen mensen, verdienen het gehoord te worden op een constructievere manier dan hier op Ilses blog. Niet dat ik niet geloof dat Ilse ons allemaal wel eens zal doornemen, maar omdat Ilse niet beslist wat er gaat gebeuren.
Voilà , dat was het. Geen idee of je het allemaal zo bedoelde hoor, Thomas, maar jouw post deed die gedachten wel bij me ontwaken. Bedankt daarvoor.
Groetjes,
Sarah
Fundamenteel probleem met je redenering is dat de staking een averchts effect zal hebben en het voor idereen ERGER maakt, ook voor degenen die het nodig hebben dat het beter zou gaan.
Het gevolg van die zinloze staking is dat de tekorten nog zullen toenemen, de lange-termijnrente van Belgie zal toenemen, en er dus nog meer bespaard zal moeten worden. Dus het tegendeel van wat de vakbonden beweren na te streven. Laat ons toch slimmer zijn dan Griekenland dat zijn eigen graf graaft.
Hallo blogschrijfster en moeder van twee.
Ik heb een smartphone, twitter en facebook.
Moet ik mij hiervoor verontschuldigen?
Ik deed mijn best op ‘t school.
Ik heb op de beroepsschool ne stiel geleerd.
Ik ben aan kinderen, een huis en een auto begonnen als ik het met kon permitteren.
Mijn vrouw en ik werken fulltime.
Wij zijn niet te beschaamd om onze ouder, zussen, broers, oma’s en opa’s om hulp te vragen met de kinders.
Moet ik mij hiervoor verontschuldigen?
Het feit dat u misschien verkeerde keuzes maakte in uw leven geeft u niet het recht om de hardwerkende burger belachelijk te maken en uit te maken voor kortzichtig. Ik was niet kortzichtig maar vooruitziend en heb ne goeie stiel geleerd, niet holderbolder getrouwd en gepoept en geen geld uitgegeven dat ik niet had.
Indien u dat niet gedaan hebt moet u voor uw problemen niet de schuld zoeken bij een ander maar bij uzelf.
En ik denk wel aan anderen: ik zou graag hebben dat mijn kinderen ook nog ooit een pensioen hebben. En ik doe daar graag een financiële inspanning voor.
U zou beter ook eens aan uw kinderen denken want eigenlijk denkt u ook aan uzelf en uw toelages allerhande die u ongetwijfeld ontvang en waarvan u schrik heeft dat ze omlaag gaan.
een welgemeend applaus en ik deel je kwaadheid !
Mooi artikel, kort, bondig en een stuk relevanter dan het oeverloos gebral van al die twitter- en facebook- pipo’s die zo graag afgeven op de staking en de oudere generatie.
Beste,
Zou u zo vriendelijk willen zijn mij te zeggen waarom ik “solidair” moet zijn met de vakbonden die louter het onhoudbaar feestje nog enkele jaren willlen rekken, om haar oudere leden nog te kunnen laten genieten van de privileges die nu nog beschikbaar zijn?
Zoals ik het zie heeft de invloed van diezelfde vakbonden geleid tot:
– de vierde hoogste staatsschuld van europa
– de hoogste belastingsdruk op alleenstaanden in de ontwikkelde wereld (OESO)
– een uitstap uit de arbeidsmarkt na gemiddeld 27.5 gewerkte jaren (cijfers 2010), terwijl de levensverwachting naar 85 gaat, en de verhouding jongeren/ouderen nog nooit zo onevenwichtig is geweest in de menselijke geschiedenis
Waarom zou ik als jongere de onvermijdelijke hervorming van onze welvaartsstaat willen uitstellen, opdat nog snel-snel de huidige vakbondsleiding en haar generatiegenoten kan afvlaggen op 52 (zelfs na de maatregelen Di RUpo de minimumleeftijd voor brugpensioen bij “bedrijven in moeilijkheden”) om nog 35 jaar op de kosten van de gemeenschap te gaan pottenbakken/kokerellen/Zwartwerken/overwinteren in benidorm?
Mij lijkt het nuttiger en rechtvaardiger om de onvermijdelijke afzwakking van de sociale “verworvenheden”, de sanering van de begroting en de rationalisering van het staatsapparaat NU in gang te zetten.
PS: voordat u opnieuw een intentieproces begint te voeren, ik heb een bruto belastbare vergoeding van 1850 € als stagiair, waar nog RSVZ-“bijdragen” en kosten van moeten worden afgetrokken, naast natuurlijk de personenbelasting
PPS: VOorst vindt ik het een eigenaardige redenering dat als de gemiddelde tweeverdiener opkomt voor zijn eigenbelang dit als “egoisme” wordt beschouwd, terwijl de NMBS’er die zijn privileges verdedigt dit zou doen uit puur altruisme…
Vriendelijke groet,
FLorian
Om te kunnen staken, moet je eerst werk hebben.
De mensen die maandag zullen staken, zijn volgens mij niet die mensen die je beschrijft in je stukje: mensen die het water aan de lippen staat, die 15% mensen onder of net boven de armoedegrens. Die hebben meestal geen werk, leven van een leefloon, een werkloosheidsuitkering of een invaliditeitsuitkering. Op de school van onze jongste 3 kinderen wordt gestaakt. Door, wat jij noemt, de “tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep”. Ik weet niet waarom ze staken – dat hebben ze niet verteld in hun briefje aan de ouders – maar ik ben er vrij zeker van dat ze niet staken voor de mensen die het water aan de lippen staat. Ik denk dat ze staken om hun verworven rechten te behouden.
Ik had liever een grote manifestatie in Brussel gezien, op ZONDAG. Dan had ik misschien ook wel meegedaan, om de regering te laten weten dat ik als lid van de “tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep” die indexsprong niet hoef, net zo min als groene subsidies en aftrek van dienstencheques. En dat ik graag zou hebben dat de regering zorgt dat er niemand uit de boot valt. Dat chronisch zieken hun rekeningen kunnen blijven betalen. Dat alleenstaanden kunnen (over)leven op een menselijke manier. Dat ik wil dat de regering een goed armoedebeleid voert.
Maar staken? Nee, daar doe ik niet aan mee (ik ben zelfstandige, dan staak je hoe dan ook niet) en ik ben ook niet voor de staking maandag. Net omdat de meerderheid van de stakers voor zichzelf staakt, niet om op te komen voor de mensen die je in je stukje vernoemt.
Dat het allemaal niet meer sociaal is en dat we allemaal nog veel meer gaan moeten inleveren zal jammer genoeg een feit zijn. Voor wat men staakt, begrijp ik, maar wat men wil bereiken… daar kan ik niet bij. Wat wil men nu? Dat we euro’s bijdrukken, de cijfers vervalsen, zodat we nog enkele jaren de schijn hoog kunnen houden… ?
En eerlijk gezegd de mensen die de staking oproepen, de vakbonden… zijn niet meer van deze tijd. Ze zorgen voor asociale maatregelen… bijvoorbeeld de vele sectoren die gunstsystemen krijgen (NMBS (vroeger pensioen))… en zo zijn er honderden.
Dat alle heileige huisjes is worden afgebroken, en dat we voor een eerlijk en sociaal stelsel gaan voor ALLE burgers. Daar wil ik wel voor staken.
Ghoh, u is boos? En ghoh, de mannen van de vakbond zijn verbijsterd. Ze staan verstomd dat ze tegenwind krijgen, wie had dat gedacht. In hun ogen is iedereen die niet wil staken een egoïstische individualist die plat-gebashed werd door Neoliberale mantra’s. Hoe komt het toch dat rechts in opgang is in gans Europa? Zou het verhaal van de “Linkse Kerk” niet zo goed meer zijn?
Ik zie vooral zéér lange tenen en de primitieve taal van het toenmalige \”Marxisme-Leninisme\”, waarin de enige kwaal van de mensheid schijnt te bestaan in \”de enorme geldhonger van de kapitalisten.” Het paternalisme en de onwil om verder te kijken dan de eigen dogma’s is weerzinwekkend. De mensen zijn de oudbollige retoriek van “patroon tegen de werkmens” grondig beu. De term “klassenbewustzijn” is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van achterhaalde retoriek. De “vijand” van deze tijd is niet langer “het patronaat” maar de grote beleggers, speculanten, IMF, banken,… Ik zie niet in waarom ik tegen mijn werkgever (een KMO) zou moeten gaan staken eerlijk gezegd.
Ik snap niet waarom men niet inziet dat de vakbonden al lang deel geworden zijn van hetzelfde kapitalistische systeem en het systeem tout-court en dat ze ook mee verantwoordelijk zijn voor de shit waarin we nu zitten. De vakbeweging krijgt vandaag de ideologische rekening gepresenteerd door het soort samenleving dat zij zelf mee op de sporen heeft gezet en in stand wil houden. Want, vergis u niet, de vakbond is er niet voor de allerarmsten, nooit geweest. De vakbond was en is er steeds voor de onder- en middenklasse. De vakbonden hebben de verwoestende levensstijl van de op concurrerend carrièrisme en consumentisme gerichte verwende middenklasse gecontinueerd en ideologisch bevestigt.
Ja, ik zie het niet zitten dat de staat voor me wikt en beslist en nog minder dat een vakbond me de les moet spellen en voor “mijn goed” meent te beslissen dat ik maar een dagje niet moet werken. Ik wijs elke bemoeienis van de overheid (en dus ook van de vakbonden want ik beschouw ze als deel van het systeem en dus ook een “overheid”) op het persoonlijke vlak radicaal af. Volledig akkoord dat de sociaal zwakkeren moeten geholpen worden maar niet ten koste van het individu. Het individu en zijn initiatieven dat in onze samenleving meer en meer verdrinkt en verstikt in een oerwoud aan regeltjes onder het mom dat we willens of nillens aan solidariteit moeten doen. DÃ t maakt mij boos. Daarom, ondermeer en niet alleen, staak ik niet maandag.
Ik staak wel, en wel hierom, ik zit in die zogenaamde babyboomgeneratie (net niet geslaagd), mijn kinderen, 1 werkende, 1 studerende , hebben geen zekerheid over hun toekomst, huisje, tuintje, boompje????? Ik wil dat mijn kinderen nog een gegarandeerde ziekteverzekering hebben!!
Ge zijt een trut : dat is pas een cliché , maar ik meen het 🙂
Duim omhoog voor je verhaal.
ik ben zonder twijfel de grootste tegenstander van deze staking die je kunt vinden. En toch hebt u voor mijn part gelijk. Het is inderdaad een schande dat 15% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, het is een schande dat alleenstaanden de zwaarst belaste categorie zijn, het is een schande dat iemand die niet meer kán werken met een OCMW uitkering van 600 euro per maand moet rondkomen. Maar het zijn nu net de vakbonden en de daarmee onlosmakelijk verbonden linkse partijen die dit soort toestanden in stand houden. De vakbonden krijgen 600 miljoen euro per jaar van de overheid, om zogezegd de werkloosheidsuitkeringen uit te betalen. De echte reden is natuurlijk dat ze geld krijgen om hun politieke partijen stemmen te bezorgen. De linkse partijen houden de armoede bewust in stand, omdat hun dat stemmen oplevert. Als je geen armoede meer hebt, heb je geen socialisten meer nodig. Zo eenvoudig is het. Kijk maar naar Wallonië, denkt u nu echt dat Wallonië economisch niet beter kan ? Na 40 jaar PS bestuur is Wallonië economisch dood, het is een communistische staat, die enkel kan overleven dankzij de Vlaamse steun. De Europese centrale bank berekende in 2007 al dat de Belgische overheid met 66% van de middelen dezelfde diensten kan aanbieden; dit wil zeggen dat 34%, ja u leest het goed, 34% van ons belastinggeld gewoon verspild wordt. En dat is nu net het beste voorbeeld van hoe links werkt : ze verspillen massa’s geld om een enorm staatsapparaat te ontwikkelen, een apparaat dat hun uiteindelijk stemmen oplevert. De vakbonden zijn daarin een uiterst belangrijke schakel. Meneer De Leeuw zit in het partijbestuur van SPA, het ABVV heeft 700.000 leden in Vlaanderen, de SPA 53.000. Gelooft u nu echt dat De Leeuw niet geraadpleegd is over het regeerakkoord ? Hij heeft meer invloed binnen de SPA dan de voorzitter zelf. Hij heeft het regeerakkoord goedgekeurd, omdat enkel een linkse regering ervoor zorgt dat de vakbonden hun geld blijven krijgen. De staking die hij nu in gang heeft getrokken is enkel maar een grote show om aan zijn achterban te bewijzen dat hij zich “niet laat doen”. De hypocrisie kan niet groter worden. Dus ja u hebt gelijk dat we de zwakken in de samenleving moeten steunen, maar nee u hebt ongelijk als u denkt dat de vakonden en de linkse partijen hiervoor gaan zorgen.
Ilse,
Waarom heb je geen diploma gehaald? Ben je te dom of te lui (het financiële kan geen argument zijn, ik ben ook werkstudent geweest)?
Waarom neem je twee kinderen als je er niet voor kan zorgen? Waarom doe je je kinderen dit aan? Beetje kortzichtig?
Je kijkt blijkbaar neer op de “hogere” klasse. Gelieve uw kinderen dan ook niet naar een dokter (hogere klasse!) te sturen als ze ziek zijn.
Het argument dat alleen hoogopgeleiden op sociale media zitten is ook in in vakbondsmiddens. Arbeiders hebben geen tijd… hallo nmbspersoneel (meest stakingsgezind volkje ter wereld) hebben een 36-urenweek en minstens 80 dagen vakantie per jaar…
Vakbondsgespuis zegt nu ook constant dat “de anderen” het niet begrijpen… Laten we eens een vergelijkende test van het IQ van voor- en tegenstanders van de staking uitvoeren… 99% van de vakbonsleden (en ook afgevaardigden) zijn absolute achterlijken…
Staak maar goed Ingrid, jammer dat ik niet mag gaan werken van u, ik ben het immers dat het onderwijs, ziektenkosten, … van uw kinderen (die u blijkbaar niet kan onderhouden en daardoor van een toekomst ontziet) betaalt
je zou ook beter wat staken met u zinloze commentaar die gevuld is van hoogheidswaanzin
ik wens u veel ellende toe.zsedfgh
zsedfgh. En nen huisdokter gerangschikt op klasse? Hamai , ook iets nieuw. Hogere klassezot
Sociale staat
Bedenk dan ook eens waarom ik 55% van mijn loon moet afstaan omdat er weer iemand beslist kinderen te maken ondanks die daar het geld niet voor heeft noch de moeite doet hiervoor voldoende te werken.
Hoe grof het ook mag klinken. Veel heb ik niet aan u hé? Zelf moet ik ook hard werken voor mijn geld. Wat ik daarentegen niet zo leuk vindt is dat in deze 1ste wereld samenleving wij allemaal moeten betalen voor degenen die geen zin hebben hun duit in het laatje te leggen?
Als alleenstaande heb ik niet de verwachting een huis voor mezelf te kunnen kopen. Waar ter wereld kan dit eigenlijk? Als alleenstaande heb ik niet de illusie om met kind en lening te kunnen op reis gaan. Wat maken wij onszelf eigenlijk wijs dat zomaar iedereen alles kan ongeacht of ze er iets voor doen of niet?
Sorry maar voor mij is het fascisme en communisme afgeschaft voor een reden. Iedereen gelijk voor de wet maakt veel luiaards en weinig werkers.
Greets
Beste Ilse,
Ik (de burger), ben in dit geval maar een simpele student die waarschijnlijk nog niets van de wereld afweet. Maar ik weet wel dat er genoeg redenen zijn om deze staking niet goed te keuren.
Veranderingen zijn nodig. Als de jongeren later zelf niet de armste van het land willen zijn dan kunnen loonsverhogingen, te vroeg op pensioen gaan NU niet meer.Want WIJ zullen UW pensioenen, sociale uitkeringen mogen betalen.
Bovendien wordt de Belgische economie steeds meer een diensteneconomie. Betrouwbaarheid is bij diensten een van de belangrijkste factoren. Sarkozy kan ervan meespreken, ongeveer een jaar geleden zei hij: \”de haven van Antwerpen is de belangrijkste haven van Frankrijk\”. Deze uitspraak kwam er na de talloze stakingen in Frankrijk. Aangezien dit de 2de staking in een korte tijd zal de betrouwbaarheid van dit land wel erg gezakt zijn.
Deze stakingen gebeuren allemaal in tijden van een economische crisis. Jullie gaan nog maar eens staken. Dit zorgt niet alleen voor een enorm verlies voor de honderden bedrijven die jullie lam leggen, maar ook voor de Belgische staat. Terwijl jullie, de gewone werkmens staken, zal de zelfstandige wel werken, want hij moet nu zijn geld zien te verdienen aangezien zijn pensioen veel lager ligt of dat van jullie.
En laat me duidelijk zijn. Ik ben er niet tegen dat jullie op je 65ste op pensioen kunnen gaan, een werkloosheidsuitkering krijgen,\”¦
Ik HOOP alleen dat ik op mijn 85ste op pensioen zal zijn, toch nog een klein beetje geld zal ontvangen mocht ik werkloos zijn \”¦
Of met de woorden van Electrabel te zeggen: we gaan de strijd tegen de crisis toch niet aan onze kinderen overlaten?
En laat ons eerlijk zijn: Hoeveel procent van de stakers zullen effectief weten waarom ze staken? En hoeveel zal deze staking uitmaken?
Hallo,
Ook ik ben het niet eens met alles in het programma van de deze regering. De echt rijken worden niet aangepakt, de bedrijven kunnen nog steeds veel winst onbelast laten. Mijn bedrijfswagen wordt meer belast, de kinderopvang en mijn eigen huis levert minder belastingsaftrek op (In feite gaat het hier zelfs om een echte sociale herverdeling: wat ik minder terug krijg, krijgt een ander die minder verdient meer).
Maar daarnaast zie ik ook weinig initiatief om het sociale misbruik aan te pakken: je kan van werkloos zijn je beroep maken. Speel je het slecht en wordt je per uitzondering geschrapt, dan wordt OCMW je beroep. Begrijp me niet verkeerd: deze sociale ondersteuning moet er zijn, maar enkel voor wie het echt nodig heeft: niet voor de profiteurs. En de mindere verdieners hebben reden tot klagen: creche aan 1 euro per dag, meer belastingvoordeel.
En toch, je bent dan ontevreden, en je wil iets doen. Fine, why not. je gaat staken en betogen. MAAR WAAROM BEN IK DAAR HET SLACHTOFFER VAN? De trein rijdt niet meer, de wegen worden afgesloten (kijk maar naar 22 december) IK WORD GEGIJZELD. Kunnen jullie niet creatiever zijn?
Betoog op een zondag, laat de trein eens op tijd rijden ik kon mijn cynisme niet meer tegenhouden), voer geen ticket controles uit, dien een wetsvoorstel in, richt een partij op.
Beste Ilse, denk hier eens over na: maandag heb je examen, de stakers die je online steunt laten je niet binnen en de prof geeft je een dikke nul. Ben je dan nog steeds een fervent online verdedigster van de staking? Of ga je stiekem toch even balen?
Staking helpt het land naar de kl*t*n !!! Denken ze dan echt dat het alleen in Belgie crisis is ???
Ik werk voor een internationaal bedrijf dat nog veel groei zou kunnen hebben in Belgie, veel kennis en potentieel bij onze goed opgeleide mensen, maar het gebeurt niet, in tegendeel, hoofdzetel heeft deze maand beslist om belgisch filiaal te sluiten en uit te wijken naar Duitsland (nog duurder verdomme, maar veel betrouwbaarder). Bedankt ongelukkige stakers, ik ben mijn job kwijt of ik kan elke dag naar duitsland gaan werken. En als jullie staken, dan zullen jullie waarschijnlijk wel de snelwegen blokkeren op maandagmorgen, zodat ik als vlaming de reputatie van onbetrouwbaar hoog kan houden bij de duitse collega’s….
KORTZICHTIG zijn jullie !!!
In Griekenland staken ze ook heeft dat daar iets opgelost? Als met al dat gestaak nog meer bedrijven naar het buitenland vertrekken gaat die gast die niet meer in ploegen aan den band werkt en zelfs helemaal niet meer moet werken dan elke maand niet meer moeten scharten om rond te komen? Als het met staken was dat alles opgelost was waarom moet heel Griekenland dan ondertussen van het faillissement gered worden? En wie gaat de rest van Europa redden als nog veel meer bedrijven door al dat gestaak Europa links laten liggen? Als in Europa bijna niemand nog werk zal hebben gaat dat de armoede oplossen? Als niemand nog wil investeren in Europa omdat alle winst toch wegbelast wordt gaat daardoor de armoede verdwijnen? Zij die de crisis niet voelen lachen met ons? ‘De crisis’ is vooral ten goede gekomen aan de bevolking van landen buiten Europa en de VS, voornamelijk de BRIC landen. Dat waren de echte begunstigden van uw crisis niet zozeer uw bankiers. De bevolking van landen waar ze vroeger alleen maar van de rijkdom van het westen konden dromen en zich uit de armoede konden werken zijn degenen die van uw crisis het meest geprofiteerd hebben.
Staken zal alleen tot gevolg hebben dat het beetje fabriek dat in het westen nog overblijft nog sneller zal vertrekken naar het buitenland. Als niemand in het westen nog werk heeft gaat dan hier de armoede verdwenen zijn?
U zou het fijn vinden als sommige mensen zouden ophouden met ‘clichématig denken’ maar voor u deze uitspraak doet, lees ik al ‘tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie’… van een cliché gesproken. Want het is wel die groep die ervoor zorgt dat mensen die het minder goed hebben kunnen genieten van een vervangingsinkomen. Wij betalen de belastingen hiervoor! Gelieve dus een beetje respect te hebben voor ons die elke maandagmorgen, nog moe of niet, ons bed uitkomen, deze maandag zelfs extra moeite moeten doen om nog maar op ons werk te kunnen geraken om hard te werken voor ons eigen huis, als we ons huisje/tuintje willen inrichten hiervoor ook vakanties of andere zaken moeten laten. En onze job, die is ook niet elke dag even fijn, integendeel! En mag ik , al twintig jaar werkend en nog een evenveel werkende jaren voor de boeg, het alstublieft een beetje beter hebben dan sommigen van mijn leeftijd die als ze een maand gewerkt hebben vragen aan hun werkgever: ‘ontsla me alstublieft want als alleenstaande moeder met twee kinderen ‘verdien’ ik meer door niet te gaan werken dan wel…’ En nee, dit is geen cliché maar echt gebeurd in dit België waar de minst bedeelden er toch zo erg aan toe zijn!!! En wie zou zich nu moeten schamen? Ik niet vind ik.
Proficiat!
Bert, Uw reactie vat spijtig genoeg de hele toestand goed samen. Een staking is onverantwoord, nu we in de penarie zitten. Geen overleg, flauwekul ! ALLE syndicaten hadden hun mannetjes bij de onderhandelingen, alle syndicaten hebben hun mannetjes IN de regering en nog heel wat ! De helft van de regering zijn syndicaten-mannetjes en -vrouwen ! Er wordt enkel gestaakt omdat er in mei sociale verkiezingen zijn en elk syndicaat zich strijdvaardig wil tonen. Maar onze blogster heeft blijkbaar geen lessen in economie gevolgd om te weten dat de miljoenen euro’s schade aan de economie later zullen moeten bespaard worden ! Griekenland, staken en maar staken en …nagenoeg failliet ! China, werken en werken, en numero uno in de wereld !
Welke vriendelijke sponsor doet onze naieve blogster eens een stage van zes maanden in China cadeau ? Dan zal ze wel leren begrijpen dat een land zich maar kan redden door te werken, en GEENSZINS door te staken !
Hé, u daar die toch ook tijd heeft om een blog te onderhouden! Ik heb uw artikel gelezen en ikzelf ben tegen de staking wat niet wegneemt dat er geen grond van waarheid in zit in uw mening. Maar waarom wordt er altijd gestaakt op een vrijdag of een maandag, en als de mensen dan nog gà à n staken… Maar nee, ze blijven liever in bed liggen! Als de vakbonden al hun leden en sympathisanten zouden oproepen om eens op een zaterdag of zondag met één of twee miljoen mensen in Brussel te gaan betogen, dan zou ik ook meestappen maar dat is allemaal niet gebeurd! Met gaat direct over tot staking als men nog maar het woord index uitspreekt. Ook al is er nog geen idee, overleg of zelfs een beslissing genomen. Vroeger ging men staken als er verkeerde of onrechtvaardige beslissingen werden genomen. Nu staakt men als men nog maar het vermoeden heeft dat er een verkeerde beslissing gaat genomen worden! Men gaat maatregelen moeten nemen die niet prettig zullen zijn en nee, ik ben daar ook niet blij mee. Maar het is nu even slikken om daarna terug te kunnen opbouwen of verder een put graven die ik, en alle andere jonge mensen, later niet meer gevuld krijgen. Dan kies ik voor het eerste. En tot slot, wij hebben het hier niet slecht, wij hebben een uitstekend sociaal opvangnet, en men zal niet aan de fundamentele rechten raken, maar men kan niet verwachten dat alle gunstmaatregeltjes die men in goede tijden heeft genomen blijven bestaan en beschouwt als verworven rechten. Een beetje water bij de wijn doen, zal geen kwaad doen!
Op zich ben ik niet tegen het doel van de staking. Wie kan er nu tegen een eerlijke, solidaire , rechtvaardige maatschappij zijn ? Waar ik mij echter vragen bij stel is de geloofwaardigheid van de mensen die helemaal vooraan lopen. De mensen die elke dag dezelfde plaat draaien dat het de banken zijn. De vakbonden. De vakbonden die zogezegd U en ik vertegenwoordigen. Als je een klein beetje dieper graaft ( en diep moet je niet gaan ), dan zie je dat diezelfde vakbonden jaren lang zelf het casinokapitalisme mee gestuurd hebben vanaf de eerste rij. ARCO, het beleggingsfonds van het ACW en grootaandeelhouder van Dexia heeft jarenlang de spaarcentjes van de gewone werkman en werkvrouw ( bijna 800000 mensen in totaal ! ) opgehaald en ze wijsgemaakt dat het een veilig spaarboekje was. De vertegenwoordiger van ARCO zat in het comite voor bezoldigingen en benoemingen van de raad van bestuur van Dexia ( en nog altijd ) en heeft die vette bankbonussen mee goedgekeurd. Jarenlang hebben ze zich gelaafd aan de vette dexia dividenden die rijkelijk stroomden. Toen hun casinokapitalisme over de koop is gegaan hebben ze de rekening doorgestuurd aan U en ik ( 1 miljard EURO voor ARCO ) . Herverdelen noemen ze dat. Diezelfde zuilen weigeren ook een open en transparant zicht geven op de miljarden belastingsgeld die er in omgaan. Hebben ze iets te verbergen ? Rechtspersoonlijkheid ? Neen bedankt, dat is voor een ander. Wij zijn een vereniging waar er miljarden belastingsgeld in omgaat en heel het land kunnen platleggen maar we verkiezen dat we niet voor onze daden verantwoordelijkheid kunnen gesteld worden. De vakbonden willen meer belasting op kapitaal maar zijn zelf vrijgesteld van het betalen van roerende voorheffing op de winsten die ze halen uit hun beleggingen. U weet wel, de roerende voorheffing die opgetrokken is voor U en ik. Verdedigen van de rechten van de werkende mens en de echt sociaal zwakkeren? Absoluut ! Vakbonden zoals ze nu bestaan in Belgie ? Neen bedankt ! Die verdedigen enkel met hand en tand de macht die ze de afgelopen 100 jaar opgebouwd hebben.
Een hele warme dankjewel Ilse voor deze bijdrage!
Het gros van de middenklassen wil inderdaad niet zien wat er gebeurt, dat er meer en meer aan ons sociaal systeem geknabbeld wordt ter verrijking van zij die de crisis gecreëerd hebben: noem ze samengevat maar het grootkapitaal.
Zij die het voorlopig nog goed hebben willen niet inzien dat de vakbonden ons een sociale zekerheid hebben gegeven die onze maatschappij tot een beschaafde maakt. En nog veel minder dat het patronaat klaarstaat om ons dat terug af te pakken.
Ipv het aanpakken van zij die de crisis veroorzaakt hebben, wordt het geld gezocht bij de zwaksten van de samenleving. de verantwoordelijkheid van de politiek is in deze verpletterend!
Dat de politiek en het patronaat zich maar beter bewust worden van het feit dat de actie van maandag slechts het begin is.
Indien ze niet naar ons luisteren, indien ze blijven ons aanvallen, dan zullen ze voelen dat “onze machige hand stopt het ganse land”.
Jan
Een duidelijk verhaal lees ik hier. Misschien nog wat bijkomende uitleg van een alleenstaande vader en overtuigd vakbondsman.
Als je alleen afgaat op wat de pers ons voorschoteld dan kan je niet anders als denken dat de vakbonden met hun staking weerom zorgen voor een dag overlast voor iedereen. Wel wij, als vakbond, doen ons best om iedereen te informeren waarover het nu eigenlijk gaat. En vele werknemers hebben dit ook gelezen en gezien en zullen kunnen getuigen dat actie nodig is. Maar voor diegenen die het nog niet weten zijn er wat sites waar je dit ook kan lezen zoals: http://www.degevolgen.be en http://www.dealternatieven.be. En voor diegenen die het allemaal niet willen horen hoop ik dat ze nooit werkloos worden, omdat ze ergens teveel zijn of nooit ernstig ziek worden of nog erger gehandicapd.
Als je de werkgevers moet geloven dan kost die dag hun handen vol geld. Wel het kost hun inderdaad geld. Namelijk de grote winsten die ze reeds jaren maken en die niet weder geinvesteerd worden in hun eigen bedrijf maar waarmee ze investeren in lageloon landen waarmee ze de winsten nog kunnen opvoeren. Versta me niet verkeerd, ik heb niets tegen een bedrijf dat winst maakt maar als dit enkel dient om elders te investeren en de werkgelegenheid hier af te bouwen dan ben ik daar niet over te spreken. Als de werkgevers dan ook nog eens hun belastingen correct zouden betalen evenredig met de werkende mens dan zou deze regering niet zoveel miljarden moeten gaan zoeken.
Als je onze beleidsvoerders moet geloven zullen wij allen (lees dan de werknemers en de rest niet)moeten inleveren om het daarna beter te hebben.Wel als je iemand zijn maaltijd afneemt dan levert hij in. Als je dan die iemand een droge boterham geeft dan heeft hij het beter.
Dat iedereen in deze crisis (a propos veroorzaakt door banken en speculanten)zijn steentje zal moeten bijdragen is voor de vakbonden duidelijk. Maar dan ook iedereen, werknemers, werkgevers, overheden, zelstandigen, en groot vermogenden. Laat dan ook de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen!
En als deze regering zichzelf respecteerd zal zij het overleg met de sociale partners terdege moeten voeren en zal ze moedige beslissingen moeten nemen, ook ten aanzien van de inkomstenzijde van het probleem.
Ik staak maandag omdat ik overtuigd ben dat er iets moet gebeuren en omdat ik mijn kinderen een toekomst wil geven!
Wie zal er het meeste bijdragen aan de nieuwe lasten? De iets meer betaalde middenklasse (firmawagen, divident, …). En laat het nu net deze mensen zijn die NIET zullen staken. Dit betekent niet dat ze gelukkig zijn met deze nieuwe lasten. Want ik ben NIET bereid om nog meer belastingen te betalen terwijl anderen op 58 op pensioen kunnen gaan, onbeperkt in tijd werkloos kunnen zijn, België het OCMW van de wereld is, … Solidariteit heeft zijn grenzen, en die zijn al lang overschreden.
Beetje tranerige flauwekul, niet? Ik denk niet dat er veel stakers ‘het water aan de lippen staat’ en als ze al wanhopig zijn dan is niet om de veranderingen maar omdat ze misschien 6 maanden langer zullen moeten werken (in vele gevallen: aanwezig zijn). De meeste van die stakers zijn bovendien ambtenaren (vooral uit het onderwijs) en die hebben al helemaal niets te vrezen; ze kennen de economische crisis alleen uit de kranten en van horen zeggen. De waarheid is dat ons sociaal systeem onbetaalbaar is geworden. Dat jonge mensen zoals u, die er in de toekomst verschrikkelijk veel voor zullen betalen, dat niet inzien blijft me verbazen. Jarenlang het geld langs vensters en deuren buitengooien (de RVA heeft 34 categorieën van klanten, ja 34!) kan niet blijven duren. Vraag dat maar aan de Grieken. De rijken? Van mij mag je al hun geld afnemen, maar gezien ons sociale systeem iets meer dan 100 miljard euro per jaar kost, zul je daar niet ver mee komen. En wie zal het daarna betalen? In geen geval de stinkend rijke vakbonden en hun apparajtiks. U dus. Denk daar maar eens over na vooraleer de mensen die eigenlijk niet goed weten waarom ze staken lof toe te zwaaien.
Wat een cliché, he, dat u direct ook clichématig begint te spreken over de tegenstanders van de staking. Reactie-tegenreactie, lijkt me dan.. Niet dat ik één groep volmondig gelijk geef, maar het gegeven van staken lijkt mij -en me dunkt ik niet alleen- niet meer wat het hoort te zijn. Met 60.000 man gaan protesteren, en met 300.000 man een verlengd weekend nemen..?
Om nog maar te zwijgen over het ogenschijnlijke monopolie op de waarheid en het recht dat de vakbonden aan hun kant menen te hebben.. Ha ja, want ze zijn toch wel met zovelen, en als het dan via de politiek niet lukt, dan leggen we gewoontjes het land plat! Op een maandag of een vrijdag natuurlijk, waar vind je anders nog genoeg volk?!
Het is niet enkel crisis voor u hoor Ilse, u die wel voor de staking is.. Ik héb geen thermostaat, en de brandstof voor in het ‘zibrokamineke’ is niet meer van de goedkoopste.. Maar besparen moeten we.. en het zijn dan niet die 15% onder de armoedegrens die je profetisch aan ‘jouw kant’ toe-eigent, die maandag aan de barricades staan hoor.. Nee, die moeten werken om rond te komen.. Een verlengd weekend kan er dan, geloof me, niet vanaf.. Solidariteit? Graag! Maar laat me dan werken, aub!
jealous much?
umad?
Tim (reactie 85) vind ik de mooiste repliek van allemaal. Prachtig verwoord!
Ilse, leuk dat je mamma’s van 2 kinderen die deeltijds gaan werken met zoveel vuur verdedigt. Maar vind je het ergens dan niet meer dan juist dat het gedeelte dat je niet werkt ook niet meetelt voor je pensioen? Ikzelf heb vijf jaar gestudeerd, en daarna vier jaar aan mijn doctoraat gewerkt. En die negen jaren tellen ook niet mee voor mijn pensioen. En ik vind dat ook niet meer dan normaal, en weet je waarom? Omdat dat mijn eigen keuze was. Net zoals het jouw eigen keuze was om twee kinderen te krijgen en deeltijds te gaan werken. Ik ben blij voor jou dat je een leuk gezin kon stichten, maar zoals Tim al klaar stelde, dit kan je toch niet serieus gebruiken als voorwerp tegen “de burger” van jou, die elke maand veel verdient, maar ook veel afdraagt?
En oh ja, er was me wel één (schoonheids-)foutje opgevallen in je betoog: je zegt je te schamen voor de mensen die tijd hebben om hun kortzichtige mening op het net te zetten, terwijl jij hier eigenlijk zelf net hetzelfde hebt gedaan. Of heb je die tekst anders zo wat los uit het vuistje geschreven?
Als ik het goed begrijp, wil deze tekst oproepen om eraan te denken dat we de sociale zekerheid moeten vrijwaren voor komende generaties? Dat we ervoor moeten zorgen dat de sociale zekerheid de part-time-werkende-mama-van-twee-kindjes-waarvan-er-eentje-vaak-ziek-is kan blijven steunen? En hoe zullen we dat doen als we allemaal op 58 op pensioen gaan? Als we door onze loonkost de investeerders praktisch het land uitzetten? Het zal waarschijnlijk de mama haar part-time contract zijn dat als eerste wordt opgezegd. En hoeveel miljoenen euro’s gaan er tijdens #30j verloren gaan door de staking? Miljoenen euro’s waardoor we duizenden euro’s belastinginkomsten mislopen. Duizenden euro’s die de mama hadden kunnen helpen. Of de gast aan de band. Of toch al zeker die 15% onder de armoedegrens.
We zijn 2012, niet 1967
Ik, gehuwd, moeder van twee die wel fulltime werkt, een gezin met twee inkomens dus – in uw ogen ‘de burger’- gaat maandag gaan werken, omdat wij ook moeten ‘scharten’ om rond te komen elke maand en een dag onbetaald staken zit er nu eenmaal niet in. U ziet maar, in de zogezegde bovenkant van de middenklasse is het ook niet voor iedereen gelijk want een luxeleven leiden wij niet.
En het is niet zo dat ik niet inzit met de mensen die het met minder moeten doen, maar ik maak me wel kwaad over het feit dat anderen wel zomaar mogen denken dat de tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie alles voor niets krijgen.
Laat iedereen wat vaker naar zichzelf kijken vooraleer de ander te be- of veroordelen.
Als eenieder goed probeert te doen voor zichzelf en de ander zou het leven een stuk aangenamer worden, zeker in tijden van crisis.
Een gedurfd stukje. Solliciteer bij een vakbond,die hebben mensen als jij nodig.
Met alle respect, maar dat is naast het punt. Binnen 40 jaar gaan er ook mensen zijn die het moeilijk hebben. Maar zij gaan dan extra lang moeten werken, omdat er nu structureel onvoldoende wordt bijgedragen door mensen die op pensioen gaan.
Het zou toch niet fair zijn dat later een alleenstaande, halftijds werkende mama 42 jaar moet werken, terwijl die nu misschien 38 jaar moet werken ? Dan is het toch correcter als iedereen 40 jaar moet werken ? (de cijfers zijn louter als voorbeeld natuurlijk)
We weten al langer dat het pensioensysteem onbetaalbaar is, en die hervorming blijven uitstellen is gewoon onverantwoordelijk.
@Lotte January 29th, 2012 om 11:25 am ! Twee inkomens en toch moeten “scharten”? Wat is mijn lot dan als gepensioneerde met 1100€ /maand. Als kankerpatient moeten wij, mijn echtgenote en ikzelf, zéér goed uitkijken wat we met de centen doen. Restaurant bezoeken en vakanties in het buitenland zijn er niet meer bij.
Wij zijn blij dat er toch nog mensen zijn die maandag staken om het toch nog een beetje leefbaar te houden.
goed geschreven, al moet ik zeggen dat eigenlijk in heel Europa deze staking moest plaats hebben. het is een strijd tegen de globalisering van het kapitalisme die de laagste mensen uit de samenleving willen terug dringen naar de middeleeuwen als zij konden.het is eigenlijk een oorlog die we niet kunnen winnen als we niet één zijn en ons wapenen met gelijke wapens. (symbolisch)
laat u toch maar niet te veel wijs maken er is geld genoeg voor alles en ieder één .alleen moeten we het eens eerlijk verdelen.de rest is één groot bedrog en leugen.langer leven? zie aan de ruiten van een begrafenis ondernemer , hoeveel er aan hangen van geboorte jaren 50. Belast deze die het gemakkelijk kunnen betalen en die zo genaamd niets of weinig verdienen.Van de arbeiders weet men alles, van zelfstandige en multimiljonairs haast niets.zei krijgen de mogelijkheden om hun pensioenstelsel te verbeteren ten koste van de gewone arbeider.zo is het dat de kas leeg geraakt. zij dragen niet bij navenant .40 procent op 1500 euro maandwedde ( en dat is al een redelijk loon er zijn er veel die minder hebben)is heel veel!! als deze die men zo gezegd niets of weinig van weet evenveel zouden bijdragen op hun echte verdienste , zou de kas van pensioenen er veel beter voor staan.
Ik ben het voor 100 % eens met het schrijven van Ilse. Maar ik wil er nog aan toevoegen dat het niet enkel de tweeverdieners zijn,die alle hun zaakjes op het droge hebben, die ageren tegen de staking maar meer nog en misschien zelfs voor het overgrote deel bevoorrechte studentjes (zie “ontroerende” oproep van mens tot mens in Knack) die zich fervent en vaak agressief uitlaten tegen de vakbonden en de staking van morgen.Voor een goed begrip : ik staak morgen niet mee (heb ik in mijn 34-jarige loopbaan nog niet één keer gedaan) en gezien de staking bij het openbaar vervoer en het feit dat mijn stokoude autootje het heeft laten afweten, zal dat geen sinecure zijn. Maar ik kies er voor om te gaan werken omdat mijn werk nu eenmaal niet door anderen zal worden gedaan.Mijn baas (de overheid)neemt geen kaboutertjes in dienst, zelfs nog nauwelijks jonge mensen,waardoor de vergrijzing ook op de werkvloer een feit is. In sommige reacties haalt men het feit aan dat de meeste ‘stakers’ niet eens weten waarvoor er wordt gestaakt. Kan best wel zijn, maar de fervente anti-stakers weten evenmin waarom zij zo fervent tegen de staking zijn.De staking gaat helemaal niet alleen om de pensioenhervorming van deze regering (velen vinden langer werken nu eenmaal onvermijdelijk)maar het gaat ook over de toekomst van de werknemers van nu en die van de toekomst en de verworven rechten waaronder het minimumloon die door de crisis dreigen te worden teruggeschroefd, laat ons wel wezen de crisis die NIET door de werknemers werd veroorzaakt. De studentjes van nu zijn overbeschermd en in grote luxe opgegroeid,voorzien van alle mogelijke technologische snufjes, allerhande sociale netwerken tot hun beschikking hebben en onbeperkte mogelijkheden om zich allerlei leuke “hebbedingetjes” als de laatste cd van dEUS en de meest recente films (die in de landelijke bioscoopzalen zelfs nog niet eens in première zijn gegaan) met als het ware één druk op de knop eigen te maken en zo geen eurocent te moeten neertellen voor het noeste werk van anderen.Maar daar ligt de veelbelovende jeugd van nu niet wakker van.De studentjes,zijnde de geprivilegieerden van hun eigen generatie,die al hun dromen kunnen waarmaken en eindeloos kunnen voort studeren op kosten van hun ouders en de belastingbetaler : zij maken zich niet druk over de werkenden van nu,waaronder ook en vooral hun minder fortuinlijke generatiegenoten die niet het geluk hadden om te gaan studeren en die al enkele jaren actief zijn op de arbeidsmarkt, heel vaak met weinig standvastige en slecht verloonde arbeidscontracten als uitzendkracht en bijgevolg weinig toekomstperspectieven hebben. De stem van deze jongeren hoor ik nochtans zelden in de media en op fora, twitters of facebookpagina’s. De hele anti-stakingpolemiek van de laatste weken is in mijn ogen overigens opgezet spel van bepaalde groepen die daar belang bij hebben.De quasi hysterische heisa die dit één dagje staking op in de media en op allerlei sociale netwerken veroorzaakt is in mijn ogen onbegrijpelijk. Ooit, zo’n vijftig jaar geleden inmiddels, duurden stakingen soms wekenlang.
Tja… ieder zijn mening natuurlijk. Maar dit stuk is even zwart/wit, stigmatiserend alsook ongenuanceerd zoals zoveel andere opiniestukken die we de laatste weken voorgschoteld krijgen. Het is wel origineel 🙂 en leuk geschreven doch m.i. is Uw schaamtegevoel misplaatst; -of met uw woorden- kortzichtig zowaar. Maar bon, u verdient alle lof dat u zo’n stuk schrijft want « Je ne suis pas d\’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai pour que vous ayez le droit de le dire. Voltaire» Respect!
lieve ilse.
ik heb hier blijkbaar als enige totaal geen mening over.
en dat wou ik toch effe melden.
zielig he.
Ik geef het toe: ik heb enkel de eerste 100 reacties gelezen – daarna werd het me te veel. Hoogdravendheid laat zich maar in beperkte mate lezen, vrees ik.
Wat ik vooral onthou uit dit stukje is vooreerst de heerlijke schrijfstijl van Ilse en vervolgens de idee dat het inderdaad de mensen langs de zijlijn zijn die staan te schreeuwen tegen deze staking. Het is eenvoudig iets te bekritiseren, wanneer je zelf de consequenties niet voelt. De beste schippers staan aan wal, de beste niet-stakers zitten op facebook. Zo iets, denk ik dan.
Groetjes!