Hoera voor het milieu!
Deze middag ben ik boos geworden op de radio omdat de meneer die “energiebesparende tips” gaf, verkondigde dat een mens maar beter zijn wasmachine en droogkast ‘s nachts laat draaien in plaats van overdag. Ik heb heel luid naar de radio geroepen dat geldbesparende tips niet hetzelfde zijn als energiebesparende tips. En dat een droogkast evenveel verbruikt ‘s nachts als overdag, want een droogkast kent dat niet: dag en nacht. Schaam op u, tipgevende meneer van de radio, dat heb ik ook geroepen. En gevolgd door een lelijk woord, ook.
(ja. ik word soms ook moe van mijn eigen.)
Ik heb dan vervolgens, geheel in de schwung van het moment verkerende, mijn sandalen aangetrokken en heb rap een djembé in mijn haar gevlochten. Daarna op de fiets gesprongen en een wandelvakantie geboekt voor deze zomer. In één beweging heb ik vervolgens onze nog niet eens verwekte kinders ingeschreven bij de steinerschool en ben ik vegetarisch eten gaan afhalen voor mezelf. Als ge iets doet, doe het dan meteen goed is mijn mantra van vandaag.
Sommige dingen in deze post zijn gelogen. Pardon.
Nochtans: ‘s nachts is er energie teveel, dus in plaats van die overdag op te soeperen kan je zo van die dingen eigenlijk beter ‘s nachts opzetten zodat er minder overschot verspild wordt.
Enfin, ik dacht toch dat *dat* de redenering was.
hij zei expliciet: je bespaart energie.
Lid worden van het Internationaal Verzet zit er niet in? Nochtans, wat gij daar beschrijft trekt toch vreet op het volk dat zich daarvoor engageert. 😛
Volgens mij is het juist, iets in de richting van wat Inferis zegt.
Ik giet alleen maar ecover in mijn wasmachine en droogkas. *steekt groene vuist in de lucht*
Lilith, ik vrees dat je droogkast rap naar de knoppen zal zijn als je er ecover in giet. Wat dan weer niet goed is voor de afvalberg. 😉
Ik vind ‘s nachts wassen en drogen toch wat akelig trouwens. Wat als één van die dingen in brand vliegt?
Had net dezelfde reactie. ‘t Ging inderdaad over E-besparende tips en niet over centen uitsparen.
Ik ken dienen typ trouwens (van Living Tomorrow)… zijn mailadres nodig i.? 😉
Maar door energie te gebruiken die anders wordt weggegooid bespaar je toch in principe? Door het verbruikpatroon naar de dalmomenten (lees: ‘s nachts) te verschuiven zorg je er in principe voor dat er overdag minder energie zou moeten geproduceerd worden omwille van het meerverbruik van (anders weggesmeten) energie. Het nettoresultaat is dus een besparing.
Nu stel ik het misschien wel eenvoudiger voor dan het is, maar ik denk wel dat je kan spreken van “besparen”.
dat klopt wel, inferis. de tarifering is net aangepast om mensen te stimuleren hun verbruik naar de daluren te verplaatsen, omdat die elektriciteit hoe dan ook wordt opgewekt op dat moment.
schaam op u, i.! al denk ik dat met die djembé in je haar rondlopen al een gepaste straf is 😉
Als i. een foto ervan post, is het een gepaste straf. Deal.
“en heb rap een djembé in mijn haar gevlochten”
ha, zo construeert Amy Winehouse dus die formidabele beehive 😎
ecover: ik gebruik dat ook overal. Maar soms wil ook eens een machine met dixan. Voor mijn lakens bvb. Omdat die dan zo fris ruiken. Overgeparfumeerd zullen velen zeggen. Maar ik vind dat soms toch ook eens leuk.
Ecover ruikt naar niets.
ik denk ook dat Inferis gelijk heeft.
Maar ik vind i. wel heel grappig als ze zich zo opwindt…jammer jammer toch dat er enkele gelogen actiepunten bij waren. Het zou anders wel nog heel plezante blogposts opleveren.
i. heeft gelijk !!
inferis : de energie die je verbruikt in de daluren wordt anders helemaal niet weggegooid!
De besparing is eigenlijk voor de netbeheerder en de producent, immers hoe gelijkmatiger de teverdelen energie in de tijd is hoe minder kostelijk alle elementen in het net en in de centrale worden!!
‘s Nachts wassen, drogen, de vaatmachine laten draaien, brood bakken,… Je bespaart er misschien wel geld mee, maar energie, nee, want al die machines blijven wel de hele nacht door op stand by staan. Of staan jullie midden in de nacht op om de wasmachine uit te zetten?
Moet dit niet tot het bot worden uitgeplozen…de moeite om te weten.
Ik volg wat Luc zegt : producent en netwerkbeheerder kunnen inderdaad beter om met een zo gelijkmatig mogelijk verbruik (bedrijven met piekverbruik betalen daar ook meer voor), maar ik vraag mij toch af of er inderdaad geen besparend effect op gelijkmatiger verbruik zit – algemeen genomen. Voor één gezin is dat geen milieubesparing, maar wel op een groter geheel.
Weet het niet hoor.
i. : als je haar begint te splitsen van dat in-en uitknopen van die djembé, wil ik wel eens samen naar Wakko.
Aan al diegenen die hier verkondigen dat geproduceerde maar niet verbruikte energie wordt weggegooid : landen wisselen onderling hun energieteveel uit zodat landen met een tijdelijk tekort, de grotere vraag aankunnen. M.a.w. als België ‘s nachts elektriciteit teveel opwekt, en Duitsland te weinig, dan pompen wij dat naar hen door. En er bestaat ook nog zoiets als collectoren die (wederom tijdelijke) tevelen kunnen stockeren. Natuurlijk niet voor eeuwig en altijd en wellicht is er zelfs dan verlies. Geen idee, ben geen specialist op dat vlak, maar ik weet wel dat een teveel aan energie niet wordt weggegooid. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat de energieleveranciers effectief wel mensen willen aansporen om het teveel ‘s nachts te gebruiken en zo mogelijke tekorten overdag vermijden.
Blijft wel dat i. volledig gelijk heeft : iemand die zijn wasmachine ‘s nachts laat draaien, verbruikt evenveel energie als wanneer hij/zij diezelfde machine overdag laat draaien. Daar zit geen grammetje besparing op voor die ene persoon. En laat dat nu net datgene zijn waarover tips worden gegeven : je eigen verbruik terugdringen.
*zwijgt en vlecht djembé in haar*
Wie gaat er samen met mij op zoek naar die storten alwaar dat teveel aan energie wordt gedumpt? Lijkt mij een zinderende plek te zijn 🙂