Verkopers. Tsk.
Soms vraag ik mij af hoeveel mensen er eigenlijk dagelijks in ‘t zak worden gezet door aannemers en verkopers van bouwproducten. Het zit zo: volgend jaar wordt onze living verbouwd. Wij hebben even vloerverwarming overwogen, maar na behoorlijk wat lectuur op het interweb en in vaktijdschriften zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet allemaal evident zal zijn. We willen namelijk een houten vloer, en hout heeft niet de zelfde geleiding als steen. Dus is vloerverwarming minder aan te raden. Bovendien is onze living onderkelderd, wat betekent dat er veel warmte zou verloren gaan daarlangs zo blijkt. Gisteren dachten we voor alle zekerheid eens te vragen aan een meneer met zo’n vloerverwarmingsfirma hoe dat allemaal zat.
Als we vloerverwarming willen combineren met een houten vloer, zijn er dan dingen waar we moeten op letten?
Bijneent, ‘uffrau, dat is met alle vloerbekledingen hetzelfde en even goed.
En onze living is onderkelderd, moet er dan extra geïsoleerd worden?
Neeneen, dat is niet nodig, er wordt al een beetje isolatie onder de vloer gestoken. Als ge wilt kunnen we er nog wat meer bijsteken, maar dat is alleen hoe ge dat zelf wilt.
Ofwel probeert ge mij gewoon een vloerverwarming aan te smeren meneer, dat zou ook kunnen.
Wel, we gaan vloerverwarming plaatsen in onze woonruimtes, ook boven een kelder met een houten “gewelf”. Met daarboven een houten vloer.
We gaan extra isolatie voorzien tussen de kelder en de vloerverwarming ( tussen de houten balken), en we werken met een droog systeem met voldoende isolatie.
Voor onze parket werken met met een specifieke samengestelde speciaal verlijmde parket. Dat dit werkt is ons bevestigd door onze architect, en de verschillende aannemers geven ons de nodige waarborgen. We gaan ook de nodige controlemechanismes inbouwen om elke discussie tussen de verschillende leveranciers te vermijden. ( temperatuursensors tussen hout en “chappe” etc..)
Zo ver zat hij er dus niet naast 🙂
Het enige nadeel van hout blijft dat je een tragere opstart hebt van de warmte-afgifte.
Wij hebben ook vloerverwarming (isolatie naar onder voorzien) gecombineerd met verlijmde parket (totale dikte 9 mm, onderparket was al eronder gecombineerd) en deel van de woning is onderkelderd.
het werkt al 2 jaar prima bij ons.
over of het werkt of niet heb ik weinig twijfels. Maar hoe zit het met verbruik in vergelijking met een stenen vloer? En in vergelijking met radiatoren?
Mijn zus (en haar shoe) heeft een huis gekocht waar reeds vloerverwarming was onder een betegelde vloer. Er is geen kelder of kruipdinges of niets. Ze hebben om te beginnen in de slaap- en de badkamer de tegels laten uitbreken en een houten vloer in de plaats gelegd, een heel gedoe – volgens de regels van de kunst enzo… Welnu: het duurt een eeuwigheid alvorens het daar deftig warm is, het komt er gewoon niet doorheen. Voor de rest van het huis hebben ze die optie maar verder afgeblazen: ze gaan er gewoon chauffages laten plaatsen.
Vloerverwarming met houten vloer: niet doen, om wat je zelf zegt.
Vloerverwarming voor mensen die veel en aritmisch uithuizig zijn: niet Kyoto (want héééle lange opstarttijd).
Moest je nog hoop hebben, vergeet het bij deze maar. Mijn zus heeft hem namelijk voor zichzelf kunnen inlijven: de aannemer die zijn woord houdt. Jammer voor de andere verbouwers in Europa.
ik zou er niet aan beginnen, vloerverwarming onder een houten vloer. Mijn schoonbroer (architect) raadt het in elk geval af.
Mijn lief zijn vader doet in chauffages, en zij hebben parket mét vloerverwarming. Tis daar altijd mooi warm.
i., een schat aan informatie op http://www.bouwinfo.be/forum/index.php