Westvleteren, hoera!
Gisterenavond trokken we naar Ledeberg, voor een avondje verbouwingspraat en drinks bij Jan en Tan. Sinds 3 jaar zwaar aan het renoveren aan hun huis (mooi!), hoogzwanger (ook mooi!) en mensen die op één of andere manier de laatste jaren van verschillende kanten ons leven kruisen. U kent dat wel: maten van maten en dat worden dan uiteindelijk ook maten en dat is wijs.
Maar waar ik naartoe wil: Jan heeft in zijn gang een kleine frigo staan, als extraatje bij de gewone frigo met voedsel en levensnoodzakelijke toestanden. En in de kleine frigo zit enkel Westvleteren. Van 8 graden en van 12 graden, netjes gescheiden en behandeld met de mystiek die eigen is aan het bier in kwestie. Westvleteren heeft namelijk een hele cultus en die neemt bij momenten mytische proporties aan. Er worden gigantische bedragen voor geboden op ebay, bijvoorbeeld. En je kan enkel bestellen als particulier, je mag niet meer dan een bak van elk in één keer kopen, je moet erom rijden naar de abdij, je moet je nummerplaat doorgeven en het is op afspraak. Een heel gedoe, voor een kleinood dat blijkbaar niet te versmaden is. Dus binnenkort ga ik er ook eens bestellen. Moeten we wel een aparte frigo hebben, natuurlijk.
Ik ben zelf geen liefhebber van zware bieren, maar dit smaakt wel lekker en zacht. Om een lang verhaal kort te maken: ik werd prompt tot bob gebombardeerd, gisterenavond, en we hebben de limiet van lief empirisch vastgesteld op 3 stuks van de 12-graden variant.
Correctie: je mag DRIE bakken kopen.
(ik ben geweest, enkele maanden terug)
De kans dat er meer dan één soort in voorraad is, is bijna onbestaande trouwens.
De bierfoon geeft meer uitleg:
070 21 00 45
of:
http://www.sintsixtus.be/
Ik ben ook fan, maar niet fan van de poespas die er bij komt kijken.
Dus tip voor de luie fans:
1. ge kunt in de refter van de abdij éné gaan drinken, zonder reserveren etc. (alleen tijdens pater-kantooruren!)
2. St. Bernardus Abt (12°) is hetzelfde bier. Tijdens de oorlog werd het brouwen van Westvleteren 12 uitbesteed aan de brouwerij van Watou. Wanneer den Duits weg was verhuisde het brouwen terug naar de Abdij van Westvleteren en brouwde Watou toen hetzelfde recept voort onder de naam St. Bernardus Abt. Vrij verkrijgbaar in de handel.
Natuurlijk is deze informatie controversiël en subject van hoog oplopende discussies in bierclubs. Sommigen durven zelfs beweren dat Abt beter is! Heiligschennis!!
In ieder geval aparte frigo is goed idee want de juiste temperatuur is belangerijk bij deze bieren.
Vorige week heb ik voor de eerste maal een Westvleteren gedronken.
Dat Westmalle een fantastisch lekker bier is weten we al. Maar die Westvleteren is wel héél lekker! Inderdaad enorm zacht.
3 stuks \”¦ dat giet binnen zo’n bier!
Op de Lichtfeesten in Reet schenken ze ook elk jaar Westvleteren. De blonde, 8 en 12.
Lekker lekker, die moet ik daar dan ook elk jaar gedronken hebben. 🙂
@ über Kevin: de St.Bernardus is een zoethoudertje tegen de “12”. Het ZIJN gewoon twee verschillende bieren. Oorspronkelijk het zelfde recept misschien, ùaar de brouwinstallaties en hun capaciteit verschillen al op z’n minst. Maar persoonlijk vind ik de Rochefort 8 beter. En ik heb ze naast mekaar geproefd, met ook de blauwe Chimay (3)en de Rochefort 10 (4)er nog bij. De Blonde Westvleteren mag er trouwens ook zijn!
Karmeliet! En Maredsous 10!
Ik ben de Westvleteren-bieren vorige week in Amsterdam tegengekomen. Kom dat tegen zeg 😉
Trouwens, nu we hier toch onder bierkenners toeven, die 12 slaat niet op het aantal graden want een 12 is 10,5 graden. Vanwaar die 12 dan? De tijd tikt.
@Henk: Aha. De klassieke verwarring tussen %alc. en graden. De Westvleteren bevat 10,5 volumepercenten alcohol. (%vol) dwz. 10,5% van het volume is puur alcohol. Die 12 is afgeleid van het (oud) systeem van “Belgische graden”, een maat voor het aantal vergistbare suikers per volume-eenheid.(veel suikers-> veel alcohol)
correctie: het aantal vergistbare suikers per gewicht.
vb water heeft een densiteit van 1 en het nog niet vergiste bier heeft een densiteit van 1.12, dan is dit 12% zwaarder dan water, wat neerkomt op 12 (Belgische) °. Alstublieft
Cool, via via kent ons ons. Wij kijken ook uit naar de uk in het buikje van Tan. 🙂
Hmmm toen wij langs gingen zat die frigo vol zelfgekweetkte tomaten van Jan… We moeten blijkbaar ons bezoek beter inplannen op de kalender… Nooit meer tijdens tomatenoogst gaan dus :-).
Naast bier- en tomatenkenner is Jan ook de specialist in Basilicum :-), Zijn koertje stond ooit propvol, erger dan een wietplantage. Grappig zicht.
Enfin, nooit een lege frigo daar 🙂
Wow, interessant, dat wist ik niet van die ° vs %. Zo leert een mens ook al eens iets bij 🙂
En tot mijn grote scha en schande heb ik als notoir bierliefhebben nog nooit een West-Vleteren gedronken. Ik zie er tegenop om tot ginder te rijden…
Weet iemand hier nou hoe het precies zit met het max. aantal te bestellen bakken? Ik ben voornemens om binnenkort samen met een collega (in één auto) naar de abdij af te reizen en ieder (het liefst) één bak van 8 en één van 12 te kopen. Is dat mogelijk? Voor minder loont het anders amper de moeite om vanuit Nederland dat hele eind te gaan rijden.
beste, ge kunt nooit tegelijk 8 en 12 kopen,
op 1 dag
mvg,
Marnix
normaal is het altijd 2 bakken per soort
deze week was de 8° te koop, ik heb gelukkig 2 bakken kunnen bestellen
uitzonderlijk verkopen ze 3 bakken per keer, dat was de vorige keer zo voor de 12°
heb ook al es gehad dat ik maar 1 bak kon bestellen maar dat is uitzonderlijk
afin, ik ga er dinsdag halen
moet wel zeggen dat ik de 8° beter vind dan de 12°, maar da’s ieder zijn goesting hé
Het is allemaal iets met die Westvleteren. Ik heb de Westvleteren 12 en de Sint Bernardus 12 eens naast elkaar gezet en hoeveel discussie er ook over mag bestaan, het is echt wel hetzelfde bier. Het is natuurlijk wel een feit dat het echte flesje natuurlijker sjieker en leuker is om te drinken dan de commerciële.
ps: Ik las de discussie over die 12% e.d. ik ga mijn steentje bijdragen, die 12 slaat op 12 graden baling en dat heeft idd te maten met de hoeveelheid suiker die er wordt toegevoegd. Let ook maar eens op het alcoholpercentage van een rochefort 10 dat is 11,2 d.w.z. dat hier minder suiker inzit en meer alcohol. (om het simpel uit te leggen)
greetz
zeer actueel: ik heb vorige week kunnen bestellen (na 2u aan de telefoon gehangen te hebben) en ga vandaag mijn bak 12° halen.
Deze zijn momenteel gelimiteerd tot 1 bak per wagen, per maand.
Om te weten wanneer er wat gebrouwen wordt (slechts 1 soort per keer) en wanneer je kunt bestellen, bel je best naar het antwoordapparaat van de biertelefoon: 070 21 00 45
Greetz
ST’Bernardus abt 12 en Westvleteren abt 12 alle twee geproeft,en tot mijn grote verbazing nagenoeg hetzelfde bier qua smaak.
Wat ik wel erg vindis dat het biers Westvleteren abt 12 verkocht word in Nederland bij diverse slijterijen tegen woeker prijzen.
Het is zo dat het niet verkocht mag worden aan derden,kijk maar op de bon die je krijgt bij aankoop.
Dit is allen te stoppen als het word aangemerkt als economisch delict,en de paters van Westvleteren eens gaan googelen op internet en de mensen die het te koop aanbieden eens gaan aanpakken,zo kunnen ze hun product echt autentiek houden.