Gehaktballetjes met tomatensaus.
U heeft een hele waslijst ingrediënten nodig voor dit:
– Tomatenstukjes uit blik (2 blikken ofzo)
– een doosje champignons
– één rode paprika
– een struikje basilicum
– look
– ajuin
– een ei
– broodkruim opof beschuit
– parmesan
– olijfolie
– peper, zout, (chili-peper eventueel)
De balletjes
Snij een ajuin zeer fijn en pers twee teentjes knoflook. Laat dit even stoven in een kookpot, in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
Doe dit in een mengkom en laat even afkoelen.
Doe het gehakt bij de uien en look en voeg het ei toe, een hoop broodkruim, parmesan (royaal) en wat fijngesnipperde basilicum. Kruid met peper, zout, eventueel gedroogde knoflook of pikante chili-peper. Kneed tot een mengsel dat niet te droog en niet te vochtig is. Maak balletjes.
Laat wat boter smelten in een pan en bak de balletjes even aan, zodat ze een beetje bruin zijn aan 1 kant.
De saus.
Snij een paar kleine uitjes fijn, alsook een paar teentjes knoflook. Laat dit fruiten in olijfolie en voeg daarna de fijngesneden paprika toe en even later de champignons. Na iedere groente: kruiden met peper en zout.
Doe de tomatenstukje uit blik bij de saus en breng naar het kookpunt. Roer een lepeltje suiker door de saus. Laat dit alles zachtjes stoven op een laag vuur, en kruid ondertussen bij: allerhande verse kruiden (juij!) of gedroogde kruiden (awoert) van de provence-familie. Oregano, thym, rozemarijn,…
Ook chili-peper is lekker als je van pikant houdt.
Afwerking
Doe de balletjes in de kokend saus en laat gaar worden. Snij de basilicum fijn en roer dit onder de saus.
Lekker met rijst of pasta.
Met pureepatat? 😛
Dan moet er room bij, vind ik.
Wanneer mag ik komen eten?
Want vrees halverwege het recept een andere piste in te slaan 🙂
2 blikken ofzo ? SOS Piet… :o)
Ik ben helemaal fan van deze rubriek. 🙂
mmm, broodkruim OP beschuit 🙂
Mhjamhiee!! Kijk, ik ga dit volgende week ook eens maken!!
tip: gebruik eens kippengehak..nog lekkerder dan runds en/of varkensgehakt!! (en momenteel ook erg goedkoop blijkbaar..)
Allé, we weten weeral wat gekookt volgende donderdag (mijn vrije dag) … op drukkere dagen blijft het hier helaas meestal bij gekookte patatten (of puree) met iglo diepvriestoestanden zoals broccoli in roomsaus enzo (wat op zich helemaal niet slecht is).