Tonijn.
Pietel, die heeft het voor tonijnsla, de laatste tijd. Tonijn is dan ook een machtig lekkere vis, vers nog veel meer dan uit blik en puur natuur nog veel meer dan in mayonaise of andere saus.
Bij deze: mijn eigen recept voor een fantastisch voorgerecht met verse tonijn.
Nodig (voor vier).
– een zakje gemengde sla (ge hebt maar de helft nodig)
– een zakje rucola
– vier of vijf grote tomaten
– een potje sesamzaadjes
– twee verse (!!) tonijnsteaks. geen diepvries-brol!
– peper, zout, olijfolie en balsamico-azijn
– twee limoenen
– een struikje koriander
– een chili-pepertje
– 2 rode uien
– look
– een klein beetje gewone azijn
De salsa.
Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes grotendeels en snij ze in kleine stukjes.
Hak de koriander (hou een paar takjes apart voor garnering..) en een teentje look zeer fijn.
Doe hetzelfde met de helft van het chili-pepertje (of als het zeer pikant mag zijn: de hele peper) en met de twee rode uien.
Doe alles bij de tomaten.
Pers de limoenen uit en voeg het sap bij de tomaten.
Voeg twee eetlepels olijfolie toe.
Kruiden met peper, zout en eventueel een tikje azijn (halve koffielepel ofzo…).
Je kan eventueel even mixen als je dat graag wilt, maar ik vind het zelf leuker als er nog wat brokjes enzo te zien zijn.
De salsa moet je zeker een uur van tevoren maken, anders zijn de smaken niet genoeg vermengd.
De tonijn
Snij elke tonijnsteak in twee (het is een voorgerecht, é). Kruiden met peper en zout. Rol de tonijnsteak door de sesamzaadjes tot hij volledig bedekt is.
Verwarm een grillpan en grill de tonijn kort langs beide kanten. Tonijn is het lekkerst “bleu”: warm, maar eigenlijk niet echt gebakken.
Als je geen grillpan hebt: olijfolie in een pan, heel heet laten worden en kort bakken aan beide kanten.
Het bord
Meng de helft van de gemengde sla met de rucola. Drapeer op vier borden en overgiet (op het einde, vlak voor opdienen) met een mengeling van olijfolie en balsamico-azijn. Wees spaarzaam met de dressing.
Leg de tonijn op de sla.
Leg een flinke lepel salsa op de tonijn en leg daarop een takje koriander. Nog wat salsa rondom het slaatje, dat kan ook. Ofwel zet je een potje op tafel.
Zeer lekker allemaal. Maar hoe zit het met het recept voor tonijnsla? ‘T is voor op den boterham.
Maar deze zal ik zeker proberen.
Jamaar, een zakje sla, dat groeit niet in mijnen hof!
Tss. Die jeugd van tegenwoordig. Veel te veel tijd! Veel te veel geld! Is ne simpele spaghetti ni goe genoeg ni meer misschien?
Ik hoop dat die obsessie voor tonijnsla niet besmettelijk is. Ik bedoel, ton-fucking-nijnsla, welke geciviliseerde mens krijgt dat door z’n keel?
i lveo tonijn niets boven de heerlijke tonijnschotels met rijst (vermegnd met ketchup of mayonaise) en gekookte eitjes en tomaat op een zomerse dag!