projecten

eten projecten

Dag 3: die met het bezoek. #dagenzondervlees

Er zijn zo van die ideetjes die beter klinken op papier dan in praktijk. Zoals dat ge na een zware werkweek, afgesloten met een middag feedback geven op examens, wel eens fancy vegetarisch zult koken voor vrienden.

(Over die feedback trouwens. Ik bedacht gisterenmiddag dat het één van die meest delicate dingen is aan mijn job. De studenten die je over de vloer krijgt hebben het, op een paar uitzonderingen na, niet goed gedaan. De meesten die langskomen hadden dat niet verwacht. En dan moet je uitleggen hoe het komt, wat ze eraan kunnen doen en hoe we het naar tweede zit gaan oplossen. Realistisch zijn, maar niet alle moed de kop indrukken. Proberen niemand aan het huilen te brengen. Ik ben doodmoe na zo’n middag. Kordate fluwelen handschoenen kosten veel energie.)

Enfin. Toen ik thuiskwam wilde ik enkel nog comfort food. En dus werd het een ovenschotel. MET CHIPS ERIN. De dochter vond het vreselijk fascinerend, en het was ook bijzonder lekker. En zoals Dorien dat zegt in de commentaren: perfect voor bezoek, want je moet niks meer doen op het moment zelf.
Erbij gaf ik een salade met gemengde sla, kerstomaten die zalig lekker geurden, rode ui, komkommer en venkel. Basilicumolie en witte wijn-azijn eroverheen. En veel peper en zout.

Vooraf vulde ik champignons met een mengeling van kruidenkaas, veel bladpeterselie en lente-ui. Erover wat broodkruim en dan in de oven. Serveren op een bedje van rucola, geroosterde pijnboompitten en een beetje balsamico. En een stuk turks brood erbij.

Het dessert was gekochte appelcake. Want dat mag, en David krijgt daar geen afasie van.

eten projecten

Dag 2. #dagenzondervlees

Dag 2 alweer. Ik had voor de verleiding nog een overschot fricandon van eergisteren in de frigo laten staan, zodat mijn lief deze middag extra veel zin had om die op zijn boterham te leggen. Hij deed het niet. Wat een held.

Deze avond: sobere eenvoud, maar lekker. En met een (wazig donker, er is nog wat werk aan mijn food-fotografie) beeldeken.

pasta en slaatje.

De pasta is die van Lilith, maar dan met grote pastaschelpen, zonder de harissa (anders eet het kindje niet), maar met extra basilicum en pijnboompitten. De salade zeer los gebaseerd op dit recept van Dorien. Venkel in dunne schijfjes, beetje witte wijn azijn, olijfolie en zout erop en in de frigo. Vlak voor het serveren kappertjes in hete olijfolie in een panneke, blussen met een scheut wijnazijn en het geheel over de venkel gieten. It worked.

Morgen bezoek. Dan ga ik eens chique vegetarisch proberen, denk ik. Iemand tips?

eten projecten

Dag 1. #dagenzondervlees2013

This time it’s for real. 40 dagen zonder vlees en vis. En zoals het er nu voorstaat, met onze goede voornemens: zonder uitzondering.

Dag 1 en we zijn gemotiveerd gestart, en speciaal voor mijn mama doe ik dit jaar ook van recepten. Recepten zoals het niet hoort, dat is evident, want ik ben geen kookblogmens en te lui om echt dingen uit te schrijven. En ik heb ook geen foto’s genomen van het eten wegens dat het op was voor ik er aan dacht. Ah ja, misschien maakt iemand anders het wel eens en misschien neemt die wel een foto. Zoete couscous en een salade met waterkers was het, en het was lekker.

De salade is een nawee van de zonvakantie: op een mooie, zachte lente-avond stond er iets dergelijks op het buffet. En ik heb die avond bijna alleen dat gegeten. En desserten, natuurlijk.

Salade
Waterkers, een half sjalotje, een beetje veldsla (omdat die slap lag te worden in de frigo), wat walnootolie, peper en zout, een scheut gewone witte azijn. En dan grof geschaafde pecorino erover. Nomnomnom.

Zoete couscous
Een grote zoete aardappel in blokjes, twee wortels. Even beetgaar koken. De couscous klaarmaken volgens de gebruiksaanwijzing. Ondertussen ook wat walnoten roosteren.
Een lepel boter en een scheut olijfolie in een wok, daar de andere helft van het sjalotje bij en een teentje gesnipperde look. Even laten aanbakken en dan wortels en bataat erbij. Bakken en een handje rozijnen toevoegen. Alles kruiden met peper, zout en Ras Al Hanout, of iets dergelijks. De couscous erdoor mengen, en dan een handvol fijngesneden bladpeterselie. De walnoten erover en ge kunt eten. Op twintig minuten klaar, en zonder vlees é maat.

projecten

Zal ik dan maar dreadlocks nemen ook?

2012 was een jaar van zoeken, ik zei het al. En ik zei ook dat ik er wel eens over zou schrijven. Bij deze.

Begin 2012 was mijn mini 2 jaar en een klets. En zou ze nog maar eens mijn leven veranderen. De verandering was al een beetje ingezet in 2011, maar din 2012 werd het opeens allemaal belangrijker. Onontwijkbaar. En de basis voor toch wel wat ingrijpende wijzigingen.

Want toen ons kind nog een plat kindeke was, kwam het moederschap vooral neer op verzorgen, eten geven, graag zien, spelen en zo gezond mogelijk houden. Maar eens de Minimini een GewoonformaatMini werd, kwam daar een dimensie bij. Laat ik het “waarden” noemen, en algauw even overgeven in mijn mond. Want waarden, dat is gelijk een woord dat veel te vaak door de verkeerde mensen in de verkeerde context gebruikt wordt en als argument voor allerlei onverdraagzaams in de strijd wordt gegooid. Helaas ken ik geen ander woord om te beschrijven wat ik bedoel.

Als kinderen groter worden, dan ga je — denk ik — vanzelf nadenken over wat je hen wilt meegeven. Want hoe je de wereld als ouders kadert, dat is hun belangrijkste referentiepunt voor de werkelijkheid. Hun fundament. Wat ze meedragen voor de rest van hun leven. Een bijna verpletterende verantwoordelijkheid, waar we al eens mogen bij stilstaan.

Het begon met de schoolkeuze, en met heel veel dingen die ik daar (ten goede) zag het laatste jaar. Het ging verder op stagebezoeken, waar ik steeds meer kinderen zie die labels naast hun naam hebben. Ik ken steeds meer kindjes die zichzelf definiëren aan de hand van wat ze niet kunnen, van waar ze tekortschieten.
Ik las en hoorde ouders en leerkrachten die commentaar leverenden bij rapporten van kinderen die 95% halen, maar toch beter kunnen.
Ik zag kinderen die steeds meer stress hebben om toch maar te presteren. Kinders die zichzelf maar losers voelden als niet alles perfect liep. Ik las over hoe we allemaal maar flexibeler moeten zijn. Ik ging naar een studiedag over armoede en onderwijs.

En al die dingen deden mij besluiten dat ik niet meer mee zou doen. Of toch niet wat mijn gezin betreft. Sindsdien probeer ik (gawd, wat klinkt dit hoogdravend) bewuster bezig te zijn met presteren. Ik ben gestopt met eisen. Zowel aan mezelf en aan het leven, als aan mijn kind en lief. Dat betekent niet dat ik mijn best niet meer doe. Eerder dat ik mezelf niet voor de kop sla als iets minder goed lukt. Ik heb mijn best gedaan, volgende keer beter. Het is niet zo heel erg dat we niet de beste zijn in alles, en dat is eerlijk gezegd een redelijk verlossende gedachte. We praatten daar veel over, mijn lief en ik, het laatste jaar. U kunt overigens zijn manier om dat te verwerken zien in een CC in uw buurt vanaf januari.

Het vreemde aan dat proberen om de werkelijkheid eens anders te zien, is dat ge opeens ook veel bewuster met andere dingen bezig zijt. Zo koop ik al meer dan een jaar nauwelijks nog nieuwe dingen. Ik ben dit jaar voor de tweede keer op rij voor mijn verjaardag gaan winkelen met mijn ouders, en die hebben mij als cadeau voorzien van wat nieuwe luxe. Maar voor de rest: ik heb alles (waaronder bijvoorbeeld zeven little black dresses), dus waarom zou ik nog kleren bijkopen? Als iets kapot is, dan vervang ik het (laarzen, een broek), maar dat is het. Heerlijk hoeveel tijd ik uitspaar op die manier.
In 2012 deden we ook Dagen Zonder Vlees, en kreeg ik het boek van Dorien cadeau. Sindsdien koop ik de helft minder eten, eet voor een groot stuk vegetarisch, en gooi geen voedsel meer weg. Ik kook met de seizoenen en word daar blij van.

Enfin. Ik denk dat we kunnen concluderen dat 2012 het jaar is dat ik definitief naar de hippie-kant ben omgeslagen. Het is hier lekker warm, en de koffie is heerlijk, trouwens.

Ik heb voor 2013 ook voornemens, voortbordurend op 2012. Zo ga ik nog steeds niet zelf kleren naaien of breien of haken, wegens dat ik dat toch niet kan en mij alleen maar zenuwachtig ga maken. En van zodra we hier onze achteringang hebben, en het tuinhok, koop ik eindelijk een deftige fiets en gebruik die. Echt. En tot slot ga ik proberen om mij minder zorgen te maken in 2013. Ik heb mijn prestatiedrang al onder controle gekregen, vorig jaar. Dit jaar doe ik hetzelfde met mijn doemdenkerij. En aangezien mijn vorige gedachtenverandering ook zoveel andere zaken wijzigde, is het niet onwaarschijnlijk dat ik in 2013 pakweg mezelf steeds vaker zal hullen in ongebleekt biokatoen en een moestuin zal beginnen.

Het wordt een topjaar, ik voel het.

projecten

Kleuters bezighouden (bis).

Ha. Modern Family was grappig, danku. On with the project, now. Deel 2 van Deel 2.

3. Blijf niet de hele tijd thuis. Vakantie is meer dan samen het huishouden doen, dus plan van tevoren een paar uitstapjes. Eens bij iemand gaan spelen, of iemand uitnodigen: dat is altijd leuk. Een zwemnamiddag, misschien een keertje naar de film. Dat moet niet veel zijn, maar het is voor kleuters ook leuk als er eens iets gedaan wordt echt voor hen. U hoeft dat niet allemaal zelf te doen, als dat niet lukt, er zijn namelijk ook grootouders, tantes en nonkels, meters en peters. Dierbaren inschakelen, dat is het schoonste wat er is en leuk voor iedereen. In dat opzicht ook perfect: stuur de kleuter eens een paar dagen naar de grootouders op verlof als dat kan. De grootouders vinden het fantastisch, de kleuter vindt het fantastisch en gij kunt eens uitslapen. Het is voor iedereen vakantie, nietwaar.

4. Alles is een uitstap, als ge het goed inkleedt. Sluit een beetje aan bij punt 2.
Naar de Colruyt of de groentenwinkel gaan, dat is een uitstap, bijvoorbeeld. Kinders zijn daarbij meestal niet eens vervelend, op voorwaarde dat ze mogen helpen. Wat die van ons betreft: als ze de hele tijd in de kar moet zitten, dan duurt het 15 minuten voor ze kwaad wordt. Als ik haar opdrachten geef (“nu moet jij spaghetti zoeken in het rek”) dan is ze het braafste kindje van de wereld. Ik heb graag het braafste kindje van de wereld.

5. Wat betreft thuisactiviteiten (knutselen, tekenen, koken) een verwittiging: hoe jonger, hoe korter de activiteit. Kinderen van drie zijn zelden langer dan een half uur met hetzelfde bezig. Dat is zo en dat is helemaal niet erg. Het is wel zonde en vreselijk frustrerend, dat u al die knutselspullen heeft bovengehaald en ze na een half uur gewoon met de blokken gaan spelen. Wees dus niet te overweldigend en niet te enthousiast. Kies óf verf, óf stiften, óf plakglitters, maar niet alles tegelijk. Ze zijn het toch rap beu, en dan zit gij met meer opkuis.

6. Hou het in uw mouw. Ik heb een mapke vol activiteiten met kinderen, en in mijn hoofd heb ik een lijstje van dingen die we samen kunnen doen, in de vakantie. Als ik een onafwendbaar verveelmoment zie aankomen, dan stel ik iets voor om samen te doen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat u alle nodige materiaal ruim op voorhand in huis hebt, en een paar dingen achter de hand houdt. Een voorbeeld? Voor de herfstvakantie hebben we alles in huis om de kerstkaarten te maken. Idem voor de kerstversiering in de boom. Ik hou ook de speelgoedcatalogus van de dreamland bij. Dat zijn drie knutselmomenten die op tafel kunnen getoverd worden op het moment dat het nodig is: kerstkaarten, boomversiering en een verlanglijstje (kiezen. uitknippen. kleven. glitters bijkleven en versieren. It’s toddler heaven, darlings.)

7. Buitenshuis: hou het in uw sjakosh. Wij nemen de dochter zowat overal mee, en ik kan mij soms zelfs wat storen aan mensen die zeggen “met kinderen op restaurant dat gaat niet”. Dat gaat namelijk wel, ge moet alleen voorbereid zijn. Of investeren in een iPad. Lang leve de iPad, sinds we die hebben kunnen we nu ook lunchen met een aperitief en een koffie achteraf. Voor de iPad was het alleen een hoofdgerecht, maar dat was ook goed te doen. De sleutel zit daar (en bij alle buitenshuisuitstappen) namelijk in de inhoud van de handtas. Ik som op: wasco’s, papier, een paar kleine beestjes, koeken, een gsm met spellekes op. Indien langer stilzitten voorzien: een puzzel, een kleurboek, iets met stickers.

8. De meest geniale tip die ik ooit kreeg voor kleuters met een lastig momentje tijdens koken of als u echt iets gedaan moet krijgen. Stel voor om de lavabo in de keuken te vullen met water, doe de kleren van de kleuter uit en zet de kleuter in de lavabo. Gegarandeerd minstens drie kwartier absolute rust. Het werkt, probeer het.

Uw aanvulling, als steeds: in de commentaren ermee!