– Neem de overschot van uw groentenpakket van de week ervoor. In dit geval was dat: wortel, lente-ui, daikon. Snij de hele handel in kleine stukjes.
– (eet de helft van de daikon al op terwijl u staat te koken wegens lekker en smakend naar radijsjes)
– Doe een handvol gepelde diepvriesscampi in een wok (met deksel) waarin u olijflie heeft gegoten. En ja, dat mag royaal, die olie. Light en grillen is voor janetten. Voor twee personen heeft u trouwens een stuk of twaalf scampi nodig.
– Voeg er een doosje spekblokjes bij.
– Gooi een fijngesnipperde ui in de wok en een teentje of twee knoflook in fijne schijfjes.
– Kruiden met peper, zout, paprika en wat u voor de rest nog in handen krijgt.
– Gooi de daikon, lente-ui en wortel in de wok en doe er ook alle andere groenten die u in de frigo vindt bij. Of van die diepvriesgroenten uit de colruyt, dat kan ook.
– Laat een beetje stoven en bakken.
– Doe ongeveer een liter heet water in een kom en voeg er twee kippenbouillonblokjes bij en een doosje tomatenconcentraat (een groot, niet zo’n klein plat) aan toe. Goed roeren.
– Gil heel luid omdat de kat met zijn scherpe nagels langs je been probeert omhoog te klauteren.
– Giet twee grote koppen basmati in de wok en overgiet met het een deel van het kip-tomatenmengsel.
– Laat zachtjes koken (deksel op de wok!) en roer regelmatig.
– Zorg dat de rijst altijd vochtig blijft, eerst met het mengsel, daarna eventueel met gewoon water. Of witte wijn, als u dat ergens rondslingeren heeft.
– Proef af en toe of de rijst gaar is. Als dat het geval is: deksel af de pot en nog een beetje laten uitkoken tot de risotto tot een sompige, edoch niet vloeibare massa is verworden.
Serveren met parmesan of gruyère.