eten

ik ben gelijk een foodie

eten

Rode bietjes met een vinaigrette.

Pers een appelsien en een citroen uit.
Vul aan met ongeveer drie kwart van deze hoeveelheid olijfolie.
Voeg een grote koffielepel fijgehakte thym toe en een flinke teen geperste knoflook.
Meng naar smaak honing onder dit mengsel.

Kook de bieten gaar en laat ze daarna afkoelen. Schil en snij in schijfjes.
Roer de bieten onder de vinaigrette en laat een nachtje staan.

eten

Bleekselderij met kip, tomaat en mozarella.

Omdat ik het er deze namiddag over had met mijn collega, die niet wist wat klaarmaken vanavond.

Neem voor twee personen:
– een bleekselderij
– een dubbele kipfilet
– een doos tomatenpassata (van die doosjes…)
– een bolleken mozarella
– een beetje versgeschaafde parmesan (van die grote krullen)

Snij de kipfilet in blokjes en kruid met kipkruiden, paprika en peper. Bak in olijfolie in een braadpan waarvan je bij voorkeur ook een deksel hebt en voeg na ongeveer een minuut de in stukken gesneden selder toe. Overgiet met de tomatenpassata, kruid met peper, zout, paprika en lookpoeder. Zet het deksel op de pan en laat alles gaar worden. Snij de mozarella in schijfjes en leg deze bovenop het gerecht. Doe de geschaafde parmesan erover (niet overdrijven met parmesan) en zet eventueel een paar minuten onder de grill.

Wij eten dat met gekookte aardappelen, alhier.

eten

Manic monday – The Food Episode

wie-hie, Lilith heur Manic Monday gaat over eten. Een kolfje naar mijn hand, me dunkt.

Als je vandaag helemaal zelf kon kiezen wat je at, zonder te moeten denken aan je lijn, je gezondheid of wat anderen daarvan denken, wat komt er dan op het menu? Ontbijt, middagmaal, avondmaal en tussendoortjes, graag.

Ontbijt:
een croissant, een zachtgekookt eitje en toast, een paar soorten kaas, een sandwich, yoghurt en vers fruit, versgeperst appelsiensap en sterke koffie.

Middagmaal: een salade met kip en scampi en tropisch fruit. Of een broodje met gerookte zalm en lente-uitjes en dressing. Of een fajita met kip en zure room. En ik drink daar een grote cola bij.

Avondmaal:
Aperitief met Martini, cava of Ricard. Daarbij tapas: allerhande, maar zeker verse guacomole en pan con tomate.
Als voorgerecht graag scampi in curry en room, geflambeerd met cognac.
Daarna een lamskroon met thym, honing en rozemarijn. Gratin dauphinois. Belgische asperges, eenvoudig beetgaar gestoomd, overgoten met een klein beetje gesmolten boter en wat peterselie.
Als dessert de pecannotentaart met dulce de leche die we aan de lagune in de woestijn in Peru aten. Vriend J. en ik hebben een plan om het recept uit te zoeken, maar als we het tegen dan nog niet hebben: een sabayon met vanille-ijs.
Afsluiten met koffie en ferrero rocher.

Tussendoor:
koffie of thee met zelfgebakken appelcake. Kaastaart. Een ijsje (ben & jerry’s cookie dough).

Wat heb je altijd al eens willen eten, maar nog nooit de kans toe gehad?

Ik ben bijzonder trots te kunnen zeggen dat ik zo meteen niets kan bedenken dat ik nog niet heb gegeten. Noemt u maar, ik heb het waarschijnlijk al gegeten. En ja, dan rekenen we insekten en meelwormen ook mee.
Wat ik wel heel graag eens zou doen, is uit eten gaan naar een michelin-sterren-restaurant. Zoals de Karmeliet ofzo. Om te zien of het al die heisa waard is (Eerlijk? I think yes!).

Wat heb je ooit gegeten waarvan je wenste dat je dat niet had gedaan?

Ik heb eigenlijk nog nooit spijt gehad van iets dat ik gegeten heb. Het walgelijkste dat ik recent heb gegeten was de havermoutpap op een trekking in Peru. Ik lust geen melk, laat staan pap. Wurgen en walgen dus, maar toch opgegeten: ik moest de berg op en geen eten betekent geen energie.

Kun je zelf koken? Wat maak je het liefste klaar? En wat het beste?

Ik kan koken en doe dat doodgraag. De liefde voor eten is van thuis meegegeven, denk ik.
Ik maak bijna alles graag klaar maar het allerliefst soep en taart omwille van het ontspannen karakter van beiden. De voorbereiding mag zo lang in beslag nemen als je wilt en er is (baktijd niet meegeteld, maar daarvoor hebben we een kookwekker) geen alertheid nodig.
Wat ik het beste maak weet ik eigenlijk niet. Mijn scampi is uitstekend vind ik zelf en volgens lief is “alles ongelooflijk lekker”. Maar hij is niet objectief wegens mijn lief en don’t bite the hand that feeds you (letterlijk in dit geval).

Van welke keuken hou je het meeste? Italiaans? Chinees? Of toch maar Vlaamse boerenkost?

Ik heb geen speciale voorkeur, het hangt af van het moment. Als het over Oosters gaat hou ik het meest van Thais, als het over Italiaans gaat het meest van Siciliaans. En over het algemeen: als het vers is, als de ingrediënten goed zijn (goed vlees! verse vis! groensels van den boer!) dan kunt u bij mij niet veel verkeerd doen.

eten

Gehaktballetjes met tomatensaus.

U heeft een hele waslijst ingrediënten nodig voor dit:

– Tomatenstukjes uit blik (2 blikken ofzo)
– een doosje champignons
– één rode paprika
– een struikje basilicum
– look
– ajuin
– een ei
– broodkruim opof beschuit
– parmesan
– olijfolie
– peper, zout, (chili-peper eventueel)

De balletjes

Snij een ajuin zeer fijn en pers twee teentjes knoflook. Laat dit even stoven in een kookpot, in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
Doe dit in een mengkom en laat even afkoelen.
Doe het gehakt bij de uien en look en voeg het ei toe, een hoop broodkruim, parmesan (royaal) en wat fijngesnipperde basilicum. Kruid met peper, zout, eventueel gedroogde knoflook of pikante chili-peper. Kneed tot een mengsel dat niet te droog en niet te vochtig is. Maak balletjes.
Laat wat boter smelten in een pan en bak de balletjes even aan, zodat ze een beetje bruin zijn aan 1 kant.

De saus.

Snij een paar kleine uitjes fijn, alsook een paar teentjes knoflook. Laat dit fruiten in olijfolie en voeg daarna de fijngesneden paprika toe en even later de champignons. Na iedere groente: kruiden met peper en zout.
Doe de tomatenstukje uit blik bij de saus en breng naar het kookpunt. Roer een lepeltje suiker door de saus. Laat dit alles zachtjes stoven op een laag vuur, en kruid ondertussen bij: allerhande verse kruiden (juij!) of gedroogde kruiden (awoert) van de provence-familie. Oregano, thym, rozemarijn,…
Ook chili-peper is lekker als je van pikant houdt.

Afwerking
Doe de balletjes in de kokend saus en laat gaar worden. Snij de basilicum fijn en roer dit onder de saus.
Lekker met rijst of pasta.

eten

Tonijnsla.

Allez hop. Tonijnsla. Op de wijze van Chef Lief, hier ten huize.

Neem een blik tonijn in eigen nat.
Snipper een sjalotje fijn (Denk ik. Het kan ook zijn dat ie dat niet doet, maar ik zou dat alleszins doen, sjalotjes zijn lekker.).
Snipper een paar cornichons fijn (dat weet ik zeker. Tenzij die groene brokskes…ah, nevermind…)
Doe dit alles bij de ietwat fijn gemaakte tonijn (niet te veel moezelen, dan trekt het op niks meer).
Peper. Zout.
Klets mayonaise.
Een lek ketchup.

Klaar!

En dan maakt u daar vanzelfsprekend een bo’dram tonijntino mee:
Men belegge een boterham met tonijnsla
Men voege toe: ui, kappertjes, augurk, tomaat, ansjovis, mosterd, ketchup,tabasco en sla. En eventueel een eitje. yummieh.