eten

ik ben gelijk een foodie

eten

Venkel en koolrabi.

In de categorie: maak eens een groente klaar die in bijna geen enkel kookboek te vinden is! Koolrabi, jawel. Gecombineerd met venkel zowaar.

U heeft nodig: een koolrabi en een venkel, een bosje lente-uitjes, een paar takjes salie, twee teentjes knoflook.

Schil de koolrabi en snij in stukjes. Kook een paar minuten in zout water en laat dan uitlekken in een vergiet.
Warm een wok met een een scheutje olijolie en bak daarin de fijngesneden venkel tot die halfzacht is. Voeg de knoflook, in schijfjes gesneden toe en even later ook de venkel en driekwart van de lente-uitjes.
Laat een paar minuten sudderen.
Voeg de salie, die je eerst met veel enthousiasme hebt fijngesneden toe, en bak nog een minuutje.

Vlak voor het serveren meng je de ongebakken lente-uitjes erdoor en haal je de peper- en zoutmolen nog eens over het geheel.

eten

Heilbot met asperges en puree.

Woehoe, een heus food-blogging experiment, dames en heren. Op een paar van mijn favoriete foodblogs (ja, ik ben een zeer trouw adept) verschijnen er bij recepten altijd mooie foto’s van eten. Fingerlicking beautiful, vind ik dat. En zo krijgt u dus vandaag het allereerste kerygma-recept mét plaatjes. Onderwerp is ons avondmaal van afgelopen zondag: heilbot in de oven met ratatouille van asperges en lentepuree.
En avant!

Verwarm de oven voor op 200 graden en maak onderwijl een verse pesto. In pesto horen basilicum, olijfolie, parmesan (of andere italiaanse kaas), look, zeezout en pijnboompitten. Dat alles moet gestampt en fijngemaakt worden (kan ook met mixer of keukenrobot, maar ik ben nogal koppig in dat ambachtelijk gedoe ivm. koken). Je hebt niet zoveel pesto nodig voor dit gerecht (een soeplepel of twee) en ik doe dat normaal gezien een beetje op gevoel, de verhoudingen. Voor zij die grotere hoeveelheden willen of een echt recept: klik hierzo.

(more…)

eten mediagedoe

SOS Piet.

Wat ik wijs vind aan SOS Piet:
– als hij geklopte eiwitten omgekeerd boven zijn hoofd houdt (ja Lien, ik heb het gezien van deze keer)
– als hij zegt: moa rebecca, wa doedegij nu?
– als hij luidop en zeer gemeen begint te lachen met de mensen
– als hij zijn wenkbrauwen optrekt naar de camera terwijl zijn SOS-meneer of -mevrouw uitlegt hoe zij iets maken.

En ook wel een beetje dat ik er vaak iets van leer, natuurlijk…

eten

Koude komkommersoep met munt.

Het is van zomer vandaag….

Maak een halve liter groentenbouillon van een bouillonblokje en laat volledig afkoelen.
Snij twee komkommers, een sjalotje en twee teentje look fijn, voeg ze bij de bouillon.
Voeg een twintigtaal blaadjes verse munt toe, het sap van één citroen, een scheut olijfolie en een klein beetje (balsamico)azijn. Kruiden met peper en een beetje zout en dan mixen.
Zet nog een beetje in de koelkast tot het ijskoud is. Eventueel vlak voor het opdienen een ijsblokje toevoegen.
Serveer met verse muntblaadjes als garnering.

eten

Voedsel-autisme.

Kijk. Het is heel simpel. Op paaszondag eet ik Belgische asperges. En dan is het me gelijk of die nu vijf euro, tien euro, of gelijk gister in de aula 12 euro voor een pakske kosten: Belgische asperges zal i. eten.
En daarbij eet ik lamsvlees. En gratin dauphinois. Al vergaat de wereld: dat eet ik op paaszondag.

Daarmede wil ik na de term ochtendautisme ook het voedselautisme lanceren. Want daar heb ik ook een beetje last van.
Belgische asperges op pasen.
Mossels op de eerste avond van de Gentse Feesten.
Oesters op oudejaarsavond.
Barbecue de eerste keer dat het meer dan 25 graden is buiten.

Daarnaast zijn er ook combinaties die samen horen:
Fishsticks, dat eet je enkel met erwten uit blik, koud met een beetje mayonaise erdoor en een gesnipperd ajuintje. En met zelfgemaakte tartaarsaus en puree.
Bij spaghetti bolognaise drink je coca cola.
Op rozijnenbrood hoort preparé, en op suikerbrood smeerkaas.

En neen. Van al die dingen kan niet afgeweken worden en ik wens daar niet over in discussie te gaan. En gelieve mij nu te excuseren, want ik ga onze asperges gaan kuisen.