eten

ik ben gelijk een foodie

eten

Boeuf bourguignon, maar toch niet helemaal.

De basis van dit recept was boeuf bourguignon, op traditionele wijze. Maar zoals het hoort is het geheel van bij het begin al behoorlijk ontspoord. Rundsvlees met wijn eigenlijk dus.

Voor 2 personen heeft u een uit de kluiten gewassen biefstuk nodig, die u in blokjes snijdt. Wentel de blokjes in bloem en kruid ze met peper (de rest van de bereiding bevat veel zoute dingen, dus vlees zouten is niet echt nodig).
Maak ook een halve liter rundsbouillon.
Laat boter smelten in een pot (bij voorkeur een cocotte, dat spreekt voor zich) en bak daarin de blokjes aan tot ze mooi bruin zijn. Voeg een doosje voorgesneden spekjes toe en een aantal uien, in reepjes gesneden (ik nam een witte en een rode ui, en twee sjalotjes). Laat een paar minuten stoven, overgiet alles met cognac en flambeer.

Blus met rundsbouillon (ongeveer de helft) en een flinke geut krachtige rode wijn. Zorg dat vlees en ui onder sop staan.
Voeg kruiden toe: een paar blaadjes laurier, wat thym, peper en twee teentjes geperste knoflook. Laat dit alles ongeveer twee uur sudderen op laag vuur, of tot het vlees gaar is.
Voeg gaandeweg de rest van de bouillon toe en wijn naar smaak.

Ongeveer tien minuten voor het einde: voeg de roosjes van een stronk broccoli toe en laat die meegaren.
Vlak voor het serveren: een deel van de saus zeven (de rest-de brokjes gewoon weer bij de stoofpot gieten) en binden. Ik doe dat met balletjes half boter en half bloem, maar u kunt ook maizena ofzo gebruiken. Alles weer bij het geheel voegen en nog vijf minuten doorwarmen.

Serveren met gekookte patatjes.

eten regiolect

Soep.

Ik was zo opgedraaid daarnet, u heeft er geen gedacht van. Voor de mensen die niet in de meetjeslandse potgrond zijn gekweekt en evenmin uit aanpalende streken afkomstig zijn (ja, u daar, die “willy’s en marjetten” niet verstaat, het gaat over u): opgedraaid, dat is hetzelfde als opgepierd en ook ongeveer het zelfde als overlegd. Een beetje te veel stress, te veel werk, rambling mind…u kent het wel.
Bovendien ben ik eenzaam vanavond, want lief is try-outen. En moe ben ik ook, door het avontuur van deze nacht en door het vele werk.

Gelukkig is er soep. Soep maken is namelijk de allerbeste manier om muizenissen en stress zo snel mogelijk weg te krijgen. Niets is meer ontspannend dan een ajuintje fijnsnijden. Niets is zo goed voor de rust in je hoofd als een pompoen schillen en in heel kleine blokjes hakken.

Soep is ongelooflijk zen. En nog goed voor den honger ook.

eten

Rijstpap

Vandaag heb ik, met de bijbel genaamd Ons Kookboek als raadgever, voor het eerst rijstpap gemaakt.
Met nieuwjaar maakt mijn meme dat altijd als dessert en ik wilde vanavond eens kijken of ik dat ook kan. En wat blijkt? Rijstpap maken is helemaal niet moeilijk. Hoera!
Ik heb het recept al een beetje aangepast aan mijn eigen voorkeur. En ik heb alweer de cocotte gebruikt om de rijstpap klaar te maken. Misschien dat het in een gewone pot moeilijker is…

Neem een flinke kop arbori-rijst (dat is het soort dat je voor risotto gebruikt), zo’n dikke 100 gram. Doe dit in een kookpot. Voeg een liter melk toe, een potje safraan (voor de kleur), een vanillestokje en twee zakjes vanillesuiker.
Breng al roerend aan de kook, zet dan het vuur lager en laat een dik half uur zachtjes koken. Af en toe eens roeren. Het is klaar als het rijstmengsel voldoende dik is geworden.
Voeg daarna suiker naar smaak toe, laat nog vijf minuten koken en gooi dan de hele hoop in een (glazen) kom, of in kleine potjes. Een dik uur laten afkoelen in de frigo en dan opdienen met bruine suiker en gouden lepeltjes.

Volgende keer gooi ik er appeltjes in! Spannend en al.

eten

Dat duurt lang maat.

Stoofpotjes allemaal goed en wel. Maar wist ge dat dat lang moet opstaan en dat ik traditioneel altijd aperitief terwijl ik aan het koken ben?

Een geheel nieuwe ervaring die mij doet denken aan die ongelooflijk belegen email-mop over eend met whiskey.

eten

De cocotte.

Vanavond ga ik voor de eerste keer mijn splinternieuwe verjaardagscadeau gebruiken. Ik heb:

Een courgette
worteltjes
een oranje en een rode paprika
tomaten
rode ui
twee lekker stukken lamsfilet

Wat het precies wordt, weet ik nog niet. Uw tips zijn welkom, dat spreekt voor zich.