eten

ik ben gelijk een foodie

eten Ja!

Esra.

Esra is – na een verbouwingsperiode van enkele weken – eindelijk opnieuw open. Nu kan dat voor u misschien een nutteloos bericht zijn, maar op sluizeken-ham, in de dampoort, de macharius en de heirnis is dat groot nieuws.

(oh. en tuurlijk dat wij al geweest zijn. hij heeft nu lampkes in de vloer.)

eten

Pregnant lady coming to dinner.

Gringa M., ondertussen zes maand ver in de draagtijd van de eerste mini-globetrotter, komt vanavond eten. En ze is niet toxoplasmotisch immuun, dus moet ik met een paar dingen rekening houden: geen rauwe groensels (spoelen is echt een beetje te veel werk), geen vlees dat nog rood ziet etc.

Het wordt een witloofsoep met garnalen (in kader van een zeker project over soepjes), een cocq au vin en een appeltaart toe. Comfort food, zo heet dat met moderne termen geloof ik.

En rustig dat ik daarvan word, van dat koken, u heeft er geen gedacht van.

eten

Bambi met toebehoren.

1. gratin
– Ovenschaal beboteren en inwrijven met look
– aardappelen in dunne schijfjes snijden
– laagjes maken: aardappel dakpansgewijs stapelen en tussen elk laagje wat fijngesnipperde look, peper, zout en thym
– eens de kom vol is: ondergieten met room , klontjes boter erop en gemalen kaas
– in de oven op 200 graden

2. bezekes
– Halve kilo veenbessen, 300 gr suiker, 2 dl water
– alles in een kom op half vuur en laten koken tot al de rest klaar is

3. Mange des tomates!
– hoedje van tomaat afsnijden, thym en zout erop, klontje boter
– hopla in de oven

4. paddestoelen

– champignons in vier snijden
– bakken in pan met boter, kruiden met peper, zout
– bij de tomaten in de oven gooien

5. bambi
– Filet van bambi kruiden (peper – zout- laurier – thym) en afbakken in pan van champignons
– rosé houden! uitgebakken bambi is vies!
– bambi uit pan halen, in ovenschaal leggen en bij de rest in oven stoppen
– beetje verse boter in pan
– fijngesnipperd sjalotje aanstoven
– flink stuk diepvries-wildfond in pan gooien en laten smelten
– royale geut porto erin
– even laten inkoken

Hoera! Het is wildseizoen!

eten

De hutsepot.

Vanmiddag op de google-talk

Michel: zeg als jullie honger hebben en geen zin om te koken: ik heb hutsepot op overschot

Hoera! Wij dus met een kookpot de brug over en hutsepot uit hun grote pot naar onze kleine pot overscheppen. Nog een paar stukken broodpudding van sandra meegekregen en we moeten weeral niet koken, zie.

En lekker dat het was!

eten

De week van de smaak.

Volgende week is het Week van de Smaak in Vlaanderen, wist u dat? Er is vanalles te doen: kookworkshops, proeverijen en tentoonstellingen. (Neen lief, er is niks met een bad vol gekapt, neen.)
Hier op Kerygma weten we er alles van, van de week van de smaak. Er is namelijk enig thema-werk gepland voor de officieuze weblog van het jaar en als het met eten te maken heeft is het een kolfje naar de hier nu typende hand, dat spreekt voor zich.
Gisteren op de vergadering werd besloten om recepten te creëren, gebaseerd op – we zijn nog steeds een Gents weblog- streekgerechten. En dus loop ik daar nu al de hele dag over na te denken en te piekeren wat ik ga klaarmaken.

Achter elk goed succesrecept zit een concept, zo werd me dit weekend verteld. En dus is mijn concept geworden: stop zoveel mogelijk streekproducten in één recept. Ik zit momenteel aan vijf. Ik daag u uit, andere koks van dienst, om beter te doen. Ha!