eten

ik ben gelijk een foodie

eten Neen!

[Wijvenweek]Kinderen (bis).

Trouwens. Over die kinderen. Beroepshalve lees ik daar veel over en ben ik daar heel veel mee bezig. Vooral dan met de leeftijdsgroep 2-6 jaar en met ontwikkeling binnen die leeftijdsgroep.
Af en toe kom ik dan voorbij zaken die mij behoorlijk schokken en die mij echt kwaad maken.

Wist u bijvoorbeeld dat 20% van de kleuters niet ontbijt? 20%, dat is gelijk één kind op vijf. 57% van de kleuters eet niet elke dag een stuk fruit. En 72% van de kleuters eet niet elke dag groenten. Dat is drie kleuters op vier.
* pauzeert zodat u het een kunt laten inzinken *

Ik kan daar echt niet bij. Een kleuter is een kind in volle groei en die kinderen hebben vitaminen nodig, dat weten ouders toch veronderstel ik? Kind en Gezin vertelt dat soort dingen op consultatie, of niet? En u gaat me niet vertellen dat er één ouder is die zijn of haar kind bewust essentiële zaken onthoudt. Waarom dan? Kan iemand mij dat uitleggen?

Een kind tussen drie en zes jaar heeft gemiddeld zo’n 100 gram groenten per dag nodig. Een 66% van de kleuters komt daar gewoon niet aan. Ik vind dat schandalig, punt. En ik begrijp dat dat druk is, een gezin. En al wie zegt dat ik mij dat niet kan voorstellen, want ik heb geen kinderen en blahblah: bullshit. Zorgen dat je kind gezond voedsel binnenkrijgt is even belangrijk als zorgen dat het naar een leuke school gaat, zich beschermd voelt en met liefde omringd wordt. En ik weet dat vers koken soms veel tijd vraagt, maar als je het zelf niet meer kunt bolwerken: laat je kind dan op school eten ‘s middags. En maak dan in het weekend grote hoeveelheden verse soep die je in kleinere porties invriest en dan ‘s avonds met brood kunt eten. En een salade, misschien.

En alstublieft: een snickers, dat is geen tussendoortje voor een kind van drie. Een betterfood, eventueel, of een andere droge koek. Maar een tupperwarepotje met druifjes of mandarijnbillekes, een appel in stukjes gesneden, een peer, een banaan: zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Over eten bij kleuters en koken met hen is 1 2 3 aan tafel een zeer aan te raden site. Er is ook een boekje te bestellen/in pdf af te halen dat elke ouder zou moeten lezen: er staat uitstekend in beschreven wat een kind op welke leeftijd al kan in de keuken en hoe je je kleuter meer bewust kunt maken van voedsel.

En volgende keer zullen we het eens over slaaptekort hebben zie.

eten Ja!

Ow Yes.

Het allerleukste aan vakantie is dat een mens dan al eens tijd heeft om echt te koken. Uitgebreid en dingen die tijd nodig hebben. Zo heb ik deze middag een pot yoghurt in een kom gegoten, daar gember, chili, paprika, koriander, look, zout, peper en nog wat dingen die ik al vergeten ben aan toegevoegd. Vervolgens heb ik daar twee kippenbillen in gegooid en het geheel een paar uur in de frigo gezet.

En een half uurtje geleden heb ik die kippenbillen dan in een afgedekte ovenschotel gelegd, en op 200 graden in de oven geschoven. Ik hoop nu dat daar binnen nog een half uur een Chicken Tandoori uitkomt. U mag gerust meeduimen, want ik heb dus geen recept gebruikt, haha.

Daarbij gaan we een salade eten en ik heb net zelf een dressing gemaakt met munt en limoen. Rest enkel nog de rijst, waarvoor ik nu druk aan het zoeken ben in de kasten en frigo. Ik denk: rozijnen, platte peterselie, bieslook en wat limoen.

(oh. lilith. Ik ben mijn login kwijt, trouwens. En ik zou er nochtans graag over schrijven. Help!)

eten Ja!

Bento.

Stevenn postte een link naar Lunch in a Box en ik was zowaar onder de indruk: deze mevrouw maakt super lunchboxen voor haar kindjes, in compartimenten onderverdeeld en al. Ze heeft het op haar blog de hele tijd over Bento-boxen, en onze vriend google vertelde dat die een japanese traditie zijn:

Bentō is a single-portion takeout or home-packed meal common in Japanese cuisine. A traditional bento consists of rice, fish or meat, and one or more pickled or cooked vegetables as a side dish. Containers range from disposable mass produced to hand crafted lacquerware. Although bento are easily available in many places throughout Japan, including convenience stores, bento shops , train stations, and department stores, it is still common for Japanese homemakers to spend considerable time and energy producing an appealing boxed lunch.

Bento can be very elaborate, aesthetically pleasing cuisine arrangements. Often the food is arranged in such a way as to resemble other objects: dolls, flowers, leaves, and so forth.

(Wikipedia tells more)

Coolness, zeg ik. En ook wel: ik wil zo een box. Iemand een tip waar je zo’n doosjes kunt kopen hier in België? Of online kunt bestellen?

eten

Dink. Taart. Kamp.

Straks maak ik taart, ik voel het. Normaal gesproken heb ik geen tijd voor dat soort leutigheden, maar ik heb goesting om taart te bakken. En als Annie mag, dan mag ik ook. Dat vind ik wel, ja.

Trouwens. Vlaai dat is bruin met rozijnen en speculoos en lekkerkoek, volgens mij. Dit is gewoon taart. Dink.

eten

Kiekske.

Speciaal voor de schoonbroer en -zus: het recept waarvan sprake op kerstavond. Het orgineel komt van de onovertroffen Clothilde, maar werd lichtjes aangepast aan mijn eigen stijl.

De avond voordien.
Kippenbillen, of volledige kipjes, in stukken hakken. De ingrediënten gebruikt zijn de hoeveelheden voor acht billen (bovendij + drumstick), of een volledige kip.
Kipstukken in een grote kom doen. Een soeptas in stukken gesneden groene olijven, een 300gr in stukken gesneden gedroogde pruimen (ik knip die gewoon in stukjes met een schaar) en een paar laurierblaadjes erbij gooien en goed mengelen.
In een ander kom volgende ingrediënten mengen: 4 grote tenen knoflook (geperst),een halve koffietas olijfolie, een halve koffietas azijn (balsamico, sherry, wijn, frambozen,…) en 3 soeplepels gedroogde oregano. Mengelen. Zeezout of fleur de sel en versgemalen zwarte peper erover, en dan de hele boel bij de kip gieten en alles mengen. De kip moet helemaal aan alle kanten vol marinade hangen. Dat gaat best met uw handen. Gooi er nog een takje thijm bij en eventueel wat rozemarijn. Plastiek folie over de kom en een nacht in de frigo.

De dag zelf
Een uur voor het bereiden: de kom uit de frigo halen.
De oven op 180 graden voorverwarmen.
De kip in een braadslee leggen: alle kippenstukken naast elkaar, geen twee lagen. Alle vloeistof (marinade) en de vaste brol (olijven, pruimen) erover kieperen. Daarna overgieten met een koffietas witte wijn en besprenkelen met een beetje bruine suiker. In de oven zetten, zo’n anderhalf uur, waarbij je om de 20 minuten de kip omkeert en opnieuw besprenkelt met marinade. Je kan ook een paar keer nog bruin suiker toevoegen. De kip is klaar als je erin prikt en je heldere vloeistof krijgt.

Afwerking: fijngesnipperde koriander + geroosterde amandels.

Lekker met een salade, puree,…