eten

ik ben gelijk een foodie

eten

Het kieken.

Ik heb een kieken gemaakt, omdat ik er bij hem over had gelezen. Natuurlijk doe ik dat helemaal anders, want voor dood niet dat ik een recept zou volgen. Recepten zijn tijdrovend en maken mij zenuwachtig. Ge kent dat wel: ge hebt geen rodewijnazijn in huis en voor ge het weet staat ge u een half uur af te vragen of balsamico ook goed zou zijn. Of misschien dat fleske met Xeres op. Dilemma’s dilemma’s en vooral veel tijd verloren en uw saus helegans uitgedampt. Neen, dan liever geen recept en gewoon overkappen wat het lekkerste riekt.

Maar ge wilt een recept? Koop een kieken. Koop een limoen. Koop een struik koriander en riek er de hele weg naar huis aan omdat het zo fantastisch ruikt. Vloek aan de kassa van Delhaize omdat Delhaize pokkeduur is. En zorg dat ge thuis ook peterselie, olijfolie, boter, zout, peper en look hebt.
Zet uw nieuwe oven op 240 graden. Leg het kieken in een vuurvaste schotel. Snij de limoen in vier en steek hem in de poep van het kieken, samen met koriander en peterselie. En een half ajuintje, als ge dat wilt. En look. Lach omdat ge dingen in de poep van een kieken aan het steken zijt.
Snij ook in het vel van het kieken een paar gleufkes en steek daar tenen look onder. wrijf het kieken in met zout en peper, en giet er olijfolie over. Leg ook klontjes boter bovenop. Low Calory is voor mietjes.

Stop het kieken in de oven. Kijk naar Will&Grace, Friends en Neveneffecten. Zet nu de temperatuur op 200 graden en kijk naar House.

Eet.

eten

De frietketel.

Voor het eerst sinds jaren zijn we gisteren in De Frietketel beland. De beste frituur van Gent, nog steeds. Je moet er pokkelang wachten maar de fantastische frieten en de huisgemaakte tartaar en garnaalkroketten doet dat zeer snel vergeten.

eten

Creatief met keukengrief

Sinds onze keuken dertig centimeters is uitgegraven, zijn er onmiskenbaar problemen met het culinaire gebeuren. In de potten roeren lukt niet meer wegens te hoog, en ik kan niet meer aan de kasten. Dus kook ik sinds dit weekend gewoon boven.
Heb jij dan een kookvuur boven, i? Bijneenik. Maar ik ben wel verwend met een overvloed aan elektrisch keukengrief. Zo heb ik een grillplaat, een wok, een stoomkoker en een microgolf met grillfunctie.

En zo aten wij gisteren kip van het kiekenskot (opwarmen in microgolf), met appelmoes (idem) en patatjes (in de stoomkoker). Vanavond scampi met look in de wok, een salade en een Turks brood.

Tips zijn altijd welkom in de commentaren. Wij eten alles.

eten

Context is everything.

Tip van de dag. Als de mevrouw van de afhaalthai zegt: “neen, dat is niet pikant. een heel klein beetje, maar niet veel”, hou dan grote hoeveelheden water bij de hand.

eten vriendjes

Kokeneten doen.

Gisteren — eindelijk — nog eens de familie DecroubeleBraeckevelt over de vloer gekregen. Gekookt, gegeten, wijn gedronken: het was fijn. Ik was vooral content van mijn aardbeien-dessert. Ik had balsamico-azijn en het sap van een limoen samengekapt, er suiker bijgedaan en er verse munt doorgesnipperd. Daar de aardbeien een paar uur in laten marineren en dat geserveerd met verse slagroom en vanille-ijs. Excellent dessert en geen werk. Voorheen had ik een kipje gemaakt als hoofdschotel: een poot koriander, een poot peterselie, een limoen in stukken, grof zout, een teen of vier look en dat allemaal in de buik van de kip. Nog wat koriander en peterselie erover gegooid en een dikke klont gesmolten boter erover gegoten. Dan in de oven en serveren met gebakken patatjes met rozemarijn en een salade.
Als voorgerecht een klassieker: verse vijgen, parmaham en mozzarella.

Allemaal uitstekend gelukt. En een fijne avond in leutig gezelschap. Meer moet dat niet zijn.