eten

ik ben gelijk een foodie

eten

Groententaart en pompoen.

Omdat het te lang is voor een facebookcomment, en omdat het vreselijk lekker is: een recept! Een vegetarisch recept! Want zo zijn wij, helegans hip regelmatig eens veggie eten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Taart met pompoen, feta en rode ui.

* Haal uw kruimeldeeg, die u die middag uit het versvak van den delhaize meegrabbelde, alvast uit de verpakking. Dat moet namelijk twintig minuten rustig op adem komen. Een beetje zoals uzelf, na een drukke werkendag. Met dat verschil dat als u dit niet doet, u daarom nog niet aan uw meegeleverde bakpapier blijft plakken en de kruimeldeeg wel. Verwarm ook uw oven voor op 200°.
* Snij een pompoen in stukjes. Vloek, want pompoen kuisen, dat is verdorie niet van de poes. Het helpt als u het ding in werkbare stukken kapt met uw grootste keukenmes en ondertussen luid vuile woorden roept. Kieper de stukjes in een ovenschaal en overgiet met olijfolie. Gooi er ook nog een teentje of vier knoflook bij, niet gepeld. Makkelijk zat, niet?
* Terwijl uw pompoen gaar wordt in de oven: snij rode ui in ringen. Of in halve ringen, want dat is minder lastig en het leven van een huisvrouw is zo al lastig genoeg. Ik neem een grote ui, of twee kleintjes. Doe olijfolie in een pan en laat op een middelmatig vuur de ui zacht worden. U zult af en toe moeten roeren. Als de ui zacht is: giet er een fikse geut balsamico-azijn bij en een grote soeplepel donkerbruine suiker. Laat karameliseren. Kleverig worden, dus.
* Haal de ovenschaal uit de oven, haal de knoflook eruit (bijhouden!) en kieper ui bij pompoen, nadat u eventueel het teveel aan olijfolie hebt afgegoten. We letten op de lijn, tegenwoordig.
* Neem een bad. De hele handel moet namelijk afkoelen, nu, en u kunt uw tijd wel besteden. Laat uw oven aanstaan, of tenminste dicht dat hij warmblijft, want u heeft hem nog nodig. Kruimeldeeg, remember?
* Als het mengsel wat afgekoeld is: voeg een blok verkruimelde feta toe, een eetlepel fijngeknipte rozemarijn en de inhoud (moes!) van uw teentjes look. Peper en zout erbij en goed mengen.
* U heeft, voorzienig als u bent, uw kruimeldeeg vast al in een vorm klaargezet. En u heeft gaatjes geprikt in het deeg. Kieper het mengel in de deegvorm, verdeel over de taart en zet alles dertig minuten in de oven op 200°. Of tot het klaar is, ik ken uw oven niet.

Heyho, presto. Slaatje erbij (zak van delhaize opentrekken, jawel) en u heeft vers gekookt. Wat een vrouw bent u toch!

eten

Topweek!

Man, ik ben aan een topweek bezig op culinair gebied, u hebt er geen gedacht van. Ik kocht een delicious namelijk, dit weekend, en sindsdien is het hier inspiration galore. Ik neem die recepten, ik gooi daar vanalles bij en het lukt gewoon. Zondag heb ik een stoofpot gemaakt met gemarineerd rundsvlees en rozijnen, maandag gegrilde zalm met kappertjesdressing en een zelf bedachte pilav, dinsdag de beste groententaart ooit en gisteren een Griekse pasta met absurd lekker lamsgehakt van bij mijn Tunesische vleesboer.
Het lief maakt yummyumm-geluiden tijdens het eten, de dochter eet als een wolfje en ik ben content.

Het gaat zo goed dat ik zowaar wat stress begin te krijgen over vanavond. Ik wil iets met chorizo en bloemkool, heb ik in mijn hoofd gestopt. Zou dat een goed idee zijn, denkt ge?

eten

i. en de gesponsorde kaas.

Een tijd geleden vroegen de mensen van Brugge Kaas of ik een mandje grief van hen wilde krijgen, om mee te koken. Awel ja, natuurlijk, antwoordde ik, want wij eten hier thuis graag kaas. En als we het voetbal buiten beschouwing laten hebben we ook niks tegen Brugge.
En zo kwam het dat ik vorige week een mand thuis aangeleverd kreeg, bomvol allerlei variëteiten van het Brugge Kaas-gebeuren: Brugge Jong, Brugge Belegen, Brugge Goud, Brugge Prestige, Brugge Blomme, Brugge Broodje Classic, Brugge Broodje Apero, en Brugge Rodenbach.

Het voornemen was dat ik met elke soort iets anders zou proberen maken, en ik draaide als eerste wapenfeit die middag nog de Brugge Belegen in een omelet. Dat is zo simpel dat u er eigenlijk geen recept voor hoeft: eitjes klutsen, eitjes bakken, blokje kaas erop. Misschien een tip, echter: gebruik een pan die ook in de oven mag en zet na een halve minuut bakken op het vuur de pan onder de hete grill. Ge krijgt dan een eitje dat vanboven en vanonder gestold is en in het midden nog lopend. Yummers.

Enfin. En toen was het weekend voorbij, en was het een beetje drukskes, en toen werd het weer weekend en bleken wij al opgegeten te hebben, zomaar tussendoor: Brugge Jong, Brugge Goud, Brugge Blomme, Brugge Broodje Classic, en Brugge Rodenbach. Ahum. Had ik al gezegd dat wij moeilijk van kaas kunnen blijven als dat in onze frigo ligt?
Gisteren heb ik dan heel snel een slaatje gemaakt met de Prestige, voor man en kind ook daar mee weglopen. Het was een groot succes, zelfs bij het kind, ondanks azijn en rauw witloof.

Nodig: een stronk of twee grondwitloof per persoon, een appel per persoon, een blok Brugge Prestige (lekkere oude kaas), olijfolie en balsamico-azijn.
Poepsimpel is het: maak het witloof schoon en snij het in lange repen. Schil de appels, en snij die in dunne schijfjes. Maak met de dunschiller dunne repen kaas. Meng alles door elkaar, en roer er naar smaak balsamico-azijn onder en wat olijfolie. Meng opnieuw. Eet op met stokbrood en make yummie-sounds.

eten

10 keer 10.

Volgende week begint een helse periode voor mij. Ik weet dat ik nu al een beetje zaag over het verbeteren, maar het is niets in vergelijking met wat komt. Vanaf woensdag begint namelijk een echte examenmarathon, want ik ben planningsgewijs zeer slecht bedeeld dit jaar: woensdag, donderdag, vrijdag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag telkens examen, van 8h, tot 18h. Vier groepen per dag, zeven opeenvolgende werkdagen. Als u alvast stoffer en blik wilt klaarhouden voor de 3e februari, want dan zal er hier enig samenvegen van doen zijn, inderdaad.

Enfin: voorbereiding is alles, in zo’n situaties. De examens zijn opgesteld, de puntenlijsten (met formules) aangemaakt, en alles is gekopieerd. Er zijn handtekeningenlijsten. En nu ben ik dus bezig met de voorbereiding van mijn huishouden, voor die dagen. Te beginnen met: het eten. Het doel is: 10 maaltijden vinden die ik in minder dan 10 minuten op tafel kan zetten. Het mag langer moeten opstaan, natuurlijk, maar ik wil maximum 10 minuten werk hebben. En daarvoor heb ik u nodig. Uw favorieten mogen in de commentaren, jawel. Wat zeg ik, mogen? Moeten! En avant!

eten

Fast food.

Zo in een chalet in de ardennen zitten, het is toch altijd wat speciaal vind ik, op kookgebied. Ge hebt uw eigen potten niet, ge moet behelpen met wat ge meehebt. Ik heb een kaassaus gemaakt zonder bloem, AHA! En hoewel ik dus wel degelijk mijn eigen creusetpot, braadpan en schelmeske meehad: het blijft improviseren. Opeens moest ik denken aan iets wat we indertijd op het kot van vriendin B. vaak klaarmaakten, en wat ik in mijn single-tijd ook al eens op tafel durfde zetten. De salontafel dan, want als ik alleen moet eten, dan eet ik voor televisie. Enfin: superlekker en gemakkelijk en gereed in een paar minuten en licht. Ideaal eten, dus.

Neem een kom voor de microgolf met een deksel (in dardennen: geen deksels voorhanden, dus werd het een bord). Giet wat olijfolie in de pot en leg er diepvriesvis op. Kabeljauw ofzo, of iets anders als ge dat liever hebt. Doe daar weer een beetje olijfolie op, peper&zout, en kruiden — provencaalse kruiden zijn zeer goed in deze. Snij groenten in grote stukken. Zeker een ajuin, en voor de rest wat ge graag hebt. Tomaat is lekker, ik heb dat heel graag met venkel, maar ge kunt ook peulerwten ofzo gebruiken. Nog een beetje kruiden en dan een groot glas droge witte wijn erover.

Deksel op de pot, een minuut of 8 in de microgolfoven en klaar. Eet het met rijst of patatten of pasta!