C19

Feestdagen 2020.

Ik geef vaak les over creativiteit stimuleren bij kinderen en één van de dingen die ik dan vertel is dat grenzen aangeven goed kan zijn voor de creativiteit. Als ik bijvoorbeeld les geef over fotografie dan krijgen de studenten een woord, ze maken daarover een foto, maar ze krijgen onmiddellijk een beperking.
Als je als opdracht krijgt “maak een foto rond het woord vreugde”, dan grijp je in eerste instantie terug naar een foto van een blij of lachend gezicht. Als je de beperking krijgt dat er geen mensen op de foto mogen staan, dan moet je verder zoeken. Dan moet nadenken: wat maakt blij, welke kleuren moet mijn foto hebben, hoe ga ik dat in beeld brengen?

Zo waren de feestdagen van 2020.
Je krijgt een kader waarbinnen je kan werken – de regels opvolgen is hier al sinds maart het uitgangspunt – en bepaalt daarbinnen hoe je kan uitdrukken wat belangrijk is. Het bleek voor mijn mentale rust belangrijk niet te blijven hangen in wat niet kon of mocht, maar als uitgangspunt te nemen wat wel kon.

In landen waar het meer donker is, is er veel aandacht voor lichtjes en ge kunt daar maar uit leren. En zo is onze tuin nog nooit zo mooi verlicht geweest. En zo werkten de buren samen om lichtjes over de straat te spannen. Elke keer als ik door mijn raam kijk voel ik hoe dat helpt.

De feestdagen zijn in essentie tijd maken met geliefden om je heen. En dus was er een vuur in de tuin en namen we de tijd om daar met wie ons meest nabij is rond te zitten. Ge knuffelt niet, ge zit op afstand, maar er is tijd voor lange gesprekken. Avonden van fleece dekens en damart ondergoed.
De feestdagen 2020 waren niet binnen uitgebreid eten en nog een stukske ijstaart, maar wel lange wandelingen, zingen aan de deur van mijn jarige meme en escape rooms online.

Het was goed. Maar het is tegelijk ook gelijk mijn buurvrouw daarnet op straat zei: “Het was goed, maar goed voor ene keer.”