Month: August 2017

En al

Uitloop.

Begin vorige week begonnen we te werken. Dat is met een ochtendroutine (de dochter moet om 9h op haar kampjes zijn) en met plotse regelmaat na zeven weken van de dag die openging en wij die erin stapten.

Dat doet een beetje pijn. Zeven weken is zo lang, dus ik kijk dankbaar terug en kus mijn pollekes voor zo’n uitgebreid verlof, maar we gaan eerlijk zijn: het doet een beetje pijn.

Ik gun mezelf regelmatig een pauze waarin ik door vakantiefoto’s blader en verlangend zucht. Ik zoek alvast wat dingen op voor de reis van volgend jaar. En we verlengen kunstmatig het vakantiegevoel door kleine gewoontes aan te houden. ‘s Avonds scrabble spelen op het terras. Met muggenkaarsen en de kampeerlampjes.

Of deze.

Na een kampeerreis zijn er altijd een paar weken waarbij ik mijn opinel het beste mes ter wereld vind en het dus blijf gebruiken bij het koken.

De vakantie is pas echt voorbij als ik mijn molenmeske weer uit het schof haal.

eten

Courgetten voor iedereen!

Het is een goed jaar voor de courgette, dat heeft u ongetwijfeld al gemerkt. Zeker als u een moestuin hebt, of zoals ons oogst op een boerderij: courgettes, courgettes, overal courgettes.

Gelukkig zijn courgettes fantastisch en kan je er zo veel verschillende dingen mee doen dat het nooit saai wordt. De regel hier ten huize momenteel is: bij elke maaltijd courgette. Dat resulteert in haast dagelijkse soep, in spaghetti die voor de helft vervangen wordt door courgetti (dat is gezond ook nog eens) en in courgette als vulsel in elke risotto, stoofpot, saus, omelet,…

Dorien schreef er ooit al een uitgebreide blogpost over en er zijn nog mensen met recepten, zo bleek uit deze comments in 2014 (ge weet wel, dat andere goede courgette-jaar). En als het daar niet mee lukt is er nog dit: ingemaakte courgette, even lekker als augurk of komkommer, en fantastisch bij uw boterhammen.

Het recept is mijn standaard inmaakrecept voor allerlei zure dingen, en een combinatie van de recepten uit het moestuinboek, het superette-boek en de cornersmith.

Nodig:
– Meer courgettes dan in uw bokaal passen op het eerste zicht
– Een ajuin of sjalot, als ge dat graag hebt wat look
– witte azijn (ik gebruik een mengeling van 2/3 witte wijn azijn en 1/3 gewone blauwe hand)
– kruiden: peperbollen, misschien wat korianderzaad, venkelzaad, dille,… wat ge lekker vindt, eigenlijk. Je kan goed gewassen verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogd werkt best.
– suiker
– zout

Maken:
– Snij de courgettes in plakken en zet ze in een vergiet. Bestrooi ze met zout, zet het vergiet in een kom en zet alles een paar uur in de frigo.
(Dit is de werkwijze voor alle zachte groenten: het zout haalt overtollig vocht uit de groenten)
(Een paar uur is relatief en een minimum. Het mag evengoed een dag zijn.)
(De kom onder het vergiet dient om het vocht op te vangen)
– steriliseer de bokaal (afwassen met heet water, nat in de oven op 140 graden gedurende minstens 15 minuten. Daarna de oven uitzetten en bokaal laten zitten tot je hem nodig hebt.) en de deksels (15 minuten in kokend water)
– Haal de courgettes uit de frigo, spoel ze grondig af en dep ze droog met een propere handdoek.
– Maak het inmaakvocht, zo veel als nodig is: ik gebruik de verhouding 4/2/1 – 4 delen azijn, 2 delen water, 1 deel suiker. De suiker kan je weglaten, maar ik heb graag zoetzuur. Ik gebruik meestal gewoon een klein glas of kopje, en meet daarmee af.
– Breng het inmaakvocht aan de kook en roer af en toe zodat de suiker oplost.
– Snij een ui of sjalot in ringen
– Vul de bokaal: de courgetten, de ui, de kruiden. Te veel is zelden een probleem, eerder te weinig: gebruik royaal kruiden, en druk de groenten goed aan. Het mooist is een beetje afwisselen: wat kruiden onderaan en ook wat middenin, zodat alles mooi in de bokaal verspreid is.
– Giet de kokende azijnmengeling in de bokaal tot aan de rand (de groenten moeten onderstaan). Tik ermee op het aanrecht, zodat luchtbellen naar boven komen, en ga daarna nog eens met bijvoorbeeld een eetstokje of satéstok langs de wanden van de bokaal: hoe meer lucht weg is, hoe beter. Sluit onmiddellijk daarna, en zet minstens twee weken weg. Eens open: bewaren in de frigo.

Azijnmengsel over? Groenten te veel?

– Je kan restjes groenten ook in een niet-gesteriliseerde bokaal doen, wat azijnmengsel erover en in de frigo bewaren. Eten na een paar dagen, niet te lang laten staan.
– Ik had deze keer te veel azijn gemaakt, dus ik sneed wat snijbonen in stukken, met wat wortels in reepjes. Gooide dit in de azijn, bracht weer aan de kook en vulde dan een bokaal met de groenten/azijn. Bijzonder geslaagd, zo blijkt.