Month: February 2008

Neen!

Hoera voor het milieu!

Deze middag ben ik boos geworden op de radio omdat de meneer die “energiebesparende tips” gaf, verkondigde dat een mens maar beter zijn wasmachine en droogkast ‘s nachts laat draaien in plaats van overdag. Ik heb heel luid naar de radio geroepen dat geldbesparende tips niet hetzelfde zijn als energiebesparende tips. En dat een droogkast evenveel verbruikt ‘s nachts als overdag, want een droogkast kent dat niet: dag en nacht. Schaam op u, tipgevende meneer van de radio, dat heb ik ook geroepen. En gevolgd door een lelijk woord, ook.

(ja. ik word soms ook moe van mijn eigen.)

Ik heb dan vervolgens, geheel in de schwung van het moment verkerende, mijn sandalen aangetrokken en heb rap een djembé in mijn haar gevlochten. Daarna op de fiets gesprongen en een wandelvakantie geboekt voor deze zomer. In één beweging heb ik vervolgens onze nog niet eens verwekte kinders ingeschreven bij de steinerschool en ben ik vegetarisch eten gaan afhalen voor mezelf. Als ge iets doet, doe het dan meteen goed is mijn mantra van vandaag.

Sommige dingen in deze post zijn gelogen. Pardon.

internet

Het leukste stokje ooit.

Dames en heren, wij stellen voor: het leukste stokje ooit. Het is ongelooflijk lang geleden — maart 2005, dat is zowat de oertijd van de blogosfeer. U bent het ongetwijfeld al vergeten bent, maar ik moest er vandaag aan denken, met al dat gepost op weblogs van oude foto’s. Zelden zo’n grappig stokje gekregen en gevolgd, moet ik zeggen, en het is later nooit meer geëvenaard. Als ik me niet vergis waren de aanstokers indertijd de evil eskimo’s (uw archief werkt niet meer, demus!), en iedereen deed even enthousiast mee.

“In de kast”
was de titel, het concept was simpel: kruip in een kast en neem een foto van uzelf. U ziet mijn eigen resultaat hieronder, en ik link meteen ook naar een paar andere leuke voorbeelden. Sara, Michel, een hele reeks bij Pietel en Bruno

En nu opgelet: ik vind dat iedereen die indertijd in de kast is gekropen nu het stokje nog een keer mag doorgeven aan drie andere mensen. Mensen die in het glorieuze maart 2005 nog niet blogden. Of die het stokje nooit hebben gekregen.

Ik gooi het alvast naar Ivan, Els en Anton, die hopla in de kast mogen kruipen. En u, naar wie gooit u?

Ja!

Kerygma doet een wedstrijd!

Cinema Novo is een tiendaags filmfestival dat elk jaar pareltjes uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika opdiept die in het commerciële circuit geen kans maken. Veel films zijn pas voor het eerst in ons land te zien en een aantal daarvan worden opgenomen in competitie. Het filmfeest barst dit jaar voor de 25ste maal los tussen 6 en 16 maart. Een divers programma met uitschieters van de voorbije jaren, maar uiteraard ook met het nieuwste en beste uit de hedendaagse niet-westerse filmproductie, wordt binnenkort op het publiek losgelaten.

Nadat het festival een kwart eeuw filmjuweeltjes aan thuisstad Brugge heeft geschonken, gaan ze dit jaar als cultureel ambassadeur van West-Vlaanderen voor het eerst on the road. Ze wijken uit naar andere steden en bieden daar een kleurrijk avondje film aan. Op donderdag 28 februari bijvoorbeeld, strijkt Cinema Novo met de nodige Braziliaanse feestvreugde neer in de Gentse bioscoop Sphinx. De film The Year My Parents Went on Vacation kan er in avant-première om 20 uur worden bewonderd. Deze prent van Cao Hamburger schetst de perikelen van een 12-jarige jongen in het Brazilië van de voetbalheld Pelé en van de militaire dictatuur.

Wij kregen twee vrijkaarten aangeboden voor de filmvoorstelling van 28 februari, met receptie achteraf en we kunnen zelf niet gaan. Een mailtje naar de organisatie later en hopla: een wedstrijd was geboren.

Voor woensdagmiddag 12h in de commentaren als u wilt gaan, met geldig emailadres, natuurlijk. Ik zal dan willekeurig en onschuldig een winnaar aanduiden, volgens een nog te bepalen procedure zonder gerechtsdeurwaarder.

Van een ander

Ge begrijpt ze niet, en ze gaat ook soms voorbij opeens.

Ik noem zijn naam niet, neen. U hoeft er dus niet om te vragen en het gokken laat u liever ook. Het is van geen belang en het is overigens niet proper iemand te schofferen gewoon omdat ge hem niet meer graag ziet.
Ten andere: hij, of iemand die zijn website beheert, heeft hier ooit gelezen. En stel u voor dat hij zou gaan ego-googlen en hier terecht komt. Een mens mag daar niet aan denken, toch?

Hij is een schrijver.
Meer nog: hij was dé schrijver in mijn 14-jarig meisjeshoofd. Met zijn mooie zinnen en prachtige boektitels. Met zijn verhalen die me deden zwijmelen en die ik dwangmatig moest herlezen — in de tuin, op mijn kamer in het donker, op de bus, of links achteraan in de klas tijdens de les latijn. Hele paragrafen ken ik uit het hoofd.
Gedichten ook, toen hij die begon te schrijven. De beste gedichten ooit, beter nog dan de gedichten van Hij Met Wie Ik Wilde Trouwen Maar Die Stierf In Het Buitenland. En dat wil wat zeggen. Ik gooide zijn gedichten op dit weblog, ik schreef ze op mooie kaarten voor mensen van wie ik hou. Eentje kwam op het prentje van iemands mama.
Bekoorlijk was hij ook nog, uiterlijksgewijs. Voor de mannen, dat wel, maar het is een kniesoor die daar een punt van maakt in een geval van idolatrie. Verafgoding kent geen maat, laat staan een geslacht.

Een paar weken geleden zag ik zijn nieuwe dichtbundel bij de boekenboer, op de dag van het verschijnen. Thuis ging het celofaan er voorzichtig af, en met ingehouden adem las ik. Niks. Na vijf gedichten –en evenveel voordelen van de twijfel — was het duidelijk: wat ik las raakte geen snaren, maakte me niet week en bracht geen zomer in mijn hoofd. De wereld in zijn boekje bleef een beetje dof en kleurloos.
Ik had het toen al moeten weten, maar zoals dat gaat met tanende liefde wil een mens dat eigenlijk niet zien. Wat hard genoeg geloochend wordt, gaat misschien vanzelf weer weg, u kent het wel.

Vandaag zag ik hem plots in een vrouwenmaandblad. Onverhoeds lachte hij me toe vanop een strand, terwijl ik in bad van bubbels en seringen lag. Hij droeg een proper hemd. En daaronder een short vol drukke bloemen. Nu vind ik sowieso dat slechts weinig mannen een korte broek waardig kunnen dragen, en ben ik helemaal pro het wettelijk invoeren van strikte kledingvoorschriften dienaangaande. En nu mag hij nog zo bevallig zijn, maar die bermuda dat was duidelijk een foutje van de styliste. Niettemin: hij was daar blijkbaar mee akkoord gegaan. Het was dan ook met schrik in het hart dat ik het interview begon te lezen.

Ik ben halverwege gestopt, omdat de ontgoocheling anders mijn hele avond zou verpesten. Hij is niet meer grappig, zo blijkt. En niet meer weemoedig maar met de juiste toon. En onschuldig en toch gevat ook al niet meer. Het is hard om onder ogen te zien: wij zijn uit elkaar gegroeid, hij en ik.

Ik heb dan maar mijn haar gewassen en een extra portie conditioner gebruikt. Een mens moet tenslotte toch wat.